În Europa cresc îngrijorările generate de faptul că tot mai mulţi tineri sunt atraşi de ideile jihadiste

În Europa cresc îngrijorările generate de faptul, că tot mai mulţi tineri sunt atraşi de ideile jihadiste. Tinerii racolaţi sunt, în general, într-o stare de fragilitate identitară, iar uneori trec direct de la delincvenţă, de exemplu, de la traficul de droguri, la jihadism. Numeroase familii au rămas stupefiate când au descoperit unde s-au dus copiii lor şi când au aflat, că unii dintre ei au fost ucişi în luptă. La sfârşitul anului trecut, serviciile de informaţii şi de securitate din Olanda anunţau că 160 de olandezi au plecat în Siria şi Irak să lupte alături de organizaţiile teroriste. În acelaşi timp, numărul simpatizanţilor mişcării jihadiste din Olanda este de ordinul miilor. Cei mai mulţi sunt tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, dar şi foarte mulţi minori cad în plasa propagandei jihadiste. Pentru părinţii lor a fost deschis, astăzi, o linie telefonică specială. Ajutorul este acordat chiar de organizaţiile marocane din Olanda, pentru că 70% dintre cei care pleacă să se alăture juhandiştilor sunt de origine marocană.

La mijlocul anului trecut, coordonatorul luptei împotriva terorismului din Olanda, spunea, că la nivel european se caută o soluţie de colaborare cu furnizorii de reţele de socializare, pe care grupările teroriste le folosesc pentru a-şi trimite mesajele./…/ spune, că la Bruxelles s-a vorbit despre două modalităţi de abordare: pe de o parte, furnizorii trebuie să-şi asume responsabiliatea şi să închidă acele pagini de internet, să şteargă mesajele care îndeamnă la jihad; iar, pe de altă parte, este nevoie de un contraatac, aceleaşi reţele de socializare să fie folosite pentru propagarea unor astfel de poveşti din lumea musulmană, care să-i pună pe gânduri pe cei care vor să lupte în Siria sau Irak. Nu ştiu dacă iniţiativa organizaţiilor marocane din Olanda poate fi încadrată în categoria „Contraatac” dar sigur este un semn bun. Farid Azarkan explică acest proiect:

Farid Azarkan: Rolul autorităţilor este altul. Era important ca noi să reacţionăm, pentru că vedem 70% dintre cei care pleacă sunt marocani şi că situaţia este îngrijorătoare, nu mai este linişte în societate. Cred că este responsabilitatea noastră să acţionăm – a declarat, astăzi, reprezentantul organizaţiilor marocane din Olanda.

Mulţi părinţi observă o schimbare în comportamentul tinerilor şi nu ştiu ce să facă. Linia telefonică specială care funcţionează de astăzi ar putea oferi răspunsuri la întrebările lor.

Farid Azarkan: Vrem să acţionăm pe mai multe planuri, de exemplu, să organizăm întâlniri cu părinţii şi să-i ajutăm să recunoască situaţiile îngrijorătoare. Apoi, vrem să-i îndrumăm spre instituţiile cele mai potrivite, în funcţie de caz. Părinţii vor să ştie, de exemplu, ce pot face pentru a preveni înregistrarea copilului lor pe lista de potenţial terorist, care duce la pierderea paşaportului, sau la alte măsuri restrictive şi este important ca oamenii să aibă încredere în cei la care apelează pentru ajutor – a explicat, Farida Azarkan pentru presa olandeză.