Moldova fruntaşă între ţările Parteneriatului Estic la capitolul reforme democratice

La începutul anului 2015, publicaţia de la Bruxelles, EUobserver aruncă o privire asupra evoluţiilor politice din vecinătatea UE.

La prima vedere – scrie Observatorul european – putem constata că progresul democraţiei în ţările care fac parte din Parteneriatul Estic – Georgia, Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus – a fost inegal. Sunt diferenţe mari între cele şase ţări, deşi ele se conduc după acelaşi proiect politic al UE – Iniţiativa Parteneriatului Estic. Însă observând tendinţele din ultimii ani, se pare că ţările regiunii pot fi împărţite în două grupuri: Moldova, Georgia şi Ucraina – care au semnat acorduri de asociere cu UE în vara trecută – prezintă standarde democratice mai ridicate decât celelalte trei ţări: Armenia, Belarus şi Azerbaidjan. Iar diferenţa dintre cele două grupuri de ţări s-ar putea mări.

Iată ce scrie EUobserver despre Moldova: „În cursul anului care a trecut, Moldova a fost în mod clar fruntaşă, cu standarde mai înalte în organizarea alegerilor, în domeniul libertăţilor politice şi drepturilor omului. Se plasează pe primul loc în cel mai recent Indice al integrării europene pentru ţările din Parteneriatul Estic. Coaliţiile proeuropene care conduc Moldova din 2009 au dat dovadă de voinţă politică pentru reformă şi au realizat multe. La ultimele alegeri parlamentare, partidele proeuropene au obţinut din nou majoritatea, deşi scrutinul a fost strâns de data aceasta. Moldova este totodată prima ţară din regiune care a adoptat o lege antidiscriminare în conformitate cu cerinţele UE. A făcut de asemenea progrese semnificative în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sectorului judiciar.”

www.euobserver.com – 6 ianuarie

Adriana Buzoian