2015. január 7

Mihai Tudose gazdasági miniszter szerint kevés a valószinűsége az Oltchim csődbejutásának

Mihai Tudose gazdasági miniszter szerint kevés a valószinűsége a fizetésképtelenségi eljárás alá került Râmnicu Vâlcea-i Oltchim válallat csődbejutásának, s úgy értékelte, hogy adottak az előfeltételek a társaság jövedelmező átszervezésére, amelyeket figyelembe kell venni az újabb privatizálási próbálkozás előtt. A szaktárca közleménye szerint Mihai Tudose kedden megbeszélést folytatott az Oltchim csődbiztosával és a szakszervezeti tagok küldöttségével. A vállalatot 2013 februárjában nyilvánitották fizetésképtelenné, de azóta üzleti forgalma csaknem a háromszorosára nőtt, mig a tavaly ősszel, három év után, előszőr könyvelt el profitot.De mindezek ellenére, az Oltchim adóssága 700 millió euró, mig vesztesége több tiz millió euróra tehető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

Románia az európai alapok több, mint felét használta el

Romániának csak az idei év áll rendelkezésére a struktúrális és a kohéziós európai alapok lehivására, ellenkező esetben a kiutalt összegek elvesztődnek.A 2007-2013 időszakra elkülönitett uniós alapoknak több mint a felét hivta le Románia. Eugen Teodorovici európai alapokért felelős miniszter a román közszolgálati rádiónak elmondta: „2015 nagyon nehéz év lesz, mivel egymást fedi két fejlesztési időszak: az egyik 2015-ben fejeződik be, mig a másik a 2007-2013-as időszakra érvényes költségvetési keret, amelyből mi minél több pénzt kell lehivnunk, hogy minél többet nyerjünk, hiszen, sajnos, igy is elég sokat veszitettünk. Románia csaknem öt és félévet veszitett, mely idő alatt gyakorlatilag semmi sem történt és az uniós alapok lehivási üteme csaknem nulla volt”. A miniszter szerint „2015-ben, Románia több, mint 80%-os arányban fogja lehivni az uniós alapokat, amelyeket az Európai Bizottság utalt ki számunka a 2014-2020 időszakra szóló közös költségvetési keretből”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

A román nemzeti bank 2,5 százalékra csökkentette az alapkamatot

A román nemzeti bank (BNR) 25 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypontnak számít.A BNR 2013-ban és 2014-ben egyaránt ötször mérsékelte az alapkamatot, miután az infláció a várakozásokhoz képest alacsonyabb értéken maradt. November elején a BNR 1,5 százalékra csökkentette a tavalyi inflációs előrejelzését 2,2 százalékról, amelyet augusztusban állapított meg a korábbi 3,3 százalék helyett. Az idén 3 százalékos fogyasztói árnövekedésre számítanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

A Román Hirszerző Szolgálat félmillió euróval járul a NATO-alaphoz Ukrajna támogatására

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) félmillió euróval járul a NATO-alaphoz Ukrajna kibertámadások elleni védekezésének támogatására. A Románia nevében nyújtandó SRI-támogatást a kormány még a tavaly jóvágyta és az ezzel kapcsolatos határozatot közölték a Hivatalos Közlönyben is. A NATO szeptemberi, walesi csúcstalálkozója után Románia az ukrán kibervédelmi kapacitás fejlesztésére hivatott Támogatási Alap vezető nemzete lett. A NATO-alapot a szövetség tagországainak önkéntes rászvétele révén hozték létre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

A magyar kormány támogatásával újul meg a madéfalvi vérengzés emlékműve

A magyar kormány támogatásával újul meg a székelyföldi Madéfalván a Siculicidium néven ismertté vált vérengzés emlékműve, közölte a tragikus esemény 251. évfordulóján tartott megemlékezésen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. A politikus az emlékműnél tartott beszédében elmondta, az általa vezetett Nemzetpolitikai Államtitkárság kész biztosítani az emlékmű felújításához szükséges mintegy 17 millió forintot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei esztendő

A Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC). Igy, 2015. június 30-án éjfélkor 11:59:59 után az órák kijelzőjén 11:59:60 jelenik meg. A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő (UTC) részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan – naponta a másodperc kétezred részével – csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.Mai időrendszerünk alapja az atomidő, melyet atomórák láncolatával, nemzetközi megállapodás alapján mérnek. Ezzel a folytonos skálával pontosabban lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától.Az idei lesz a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet kell hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2012. június 30-án „állt meg az idő” egy másodpercre . (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

Rozalia Ganciulescu