Mistere din 2014 în căutarea unei explicaţii

De la dispariţia fără urmă a unui avion până la descoperirea unui oraş subteran misterios, anul 2014 a lăsat multe întrebări fără răspuns. Va fi 2015 anul în care vor fi dezlegate aceste mistere?

Dispariţia avionului malaezian MH370

Pe 8 martie 2014, un avion aparţinând companiei Malaysia Airlines a dispărut fără urmă în timp ce efectua o cursă între Kuala Lumpur şi Beijing. Vremea era bună şi nu a existat nici un semnal din partea echipajului înainte ca aeronava să dispară de pe radare. O amplă operaţiune de căutare a fost organizată de mai multe ţări în Oceanul Indian, dar Boeing-ul 777 nu a fost de găsit.
După mai mult de 9 luni, nici măcar un singur rest al avionului nu a apărut, nicăieri. În ciuda numeroaselor teorii ale conspiraţiei, nu ştim ce s-a petrecut cu acest avion. Toţi ce 239 de oameni de la bord sunt consideraţi decedaţi.

Vulcanul din Islanda

Erupţia vulcanului Bardarbunga din Islanda a început la finalul lunii august şi continuă şi acum. Acest vulcan este unic din trei puncte de vedere: cantitatea uriaşă de lavă, cantitatea inexplicabilă de dioxid de sulf pe care a emanat-o şi scufundarea extrem de adâncă care a avut loc la nivelul craterului.
Bardarbunga a creat o întindere de lavă de 82 de km pătraţi, cea mai mare din Islanda de la erupţia vulcanului Laki în 1783 şi, potrivit oamenilor de ştiinţă, a treia din lume din 1783 încoace.
Zona craterului s-a scufundat cu 52 de metri, înghiţind un instrument GPS care fusese montat pentru a măsura această prăbuşire, un fenomen unic în Islanda timpurilor moderne.

Craterele siberiene

Un crater de 35 de metri a fost descoperit în insula siberiană Yamal – nume care înseamnă „sfârşitul lumii” în limba indigenilor – după o explozie inexplicabilă, în luna iulie a anului trecut. Alte două cratere similare au apărut în nordul Federaţiei Ruse la scurt timp după acesta. Oamenii de ştiinţă consideră că fenomenul a fost cauzat de explozii de gaz acumulat în subteran, dar teoria nu a putut fi dovedită. O echipă de specialişti a coborât chiar în acest crater pentru a-l studia, dar nu a fost identificată o cauză clară.

Lumea ascunsă de sub Stonehenge

Tehnologiile ultramoderne de cartografiere subterană au arătat în 2014 ca situl de la Stonehenge nu este singurul element arheologic din zonă. Sub celebrul ansamblu de piatră vechi de 5000 de ani a fost descoperită o lume ascunsă care constă în mii de monumente, altare, morminte şi alte structuri necatalogate încă. Anterior, Stonehenge era considerat o structură de sine stătătoare, izolată, aşadar descoperirea demontează teoriile existente şi noile informaţii abia acum încep să fie analizate. Arheologii apreciază că va fi nevoie de cel puţin un an de muncă.

Atacul cibernetic asupra Sony

Sony încă îşi revine după atacul cibernetic masiv care a scos la lumină secrete stânjenitoare ale companiei şi care a dus la anularea lansării unui film. FBI a pus acest atac pe seama guvernului nord-coreean, afirmând că este vorba despre represalii cu privire la filmul The Interview, produs de Sony, care are ca subiect asasinarea liderului Kim Jong-un. Cu toate acestea, nu toţi experţii în securitate cibernetică sunt convinşi de legătura cu Coreea de Nord sau, mai precis, cu guvernul acestei ţări, în lipsa unor dovezi concrete. Faptul că sursa online a atacului se află în Coreea de Nord nu este relevant, mai ales că providerii de Internet de aici sunt localizaţi în alte state, în acest caz o companie thailandeză.

Elevii mexicani dispăruţi

Aproape 50 de elevi de liceu au dispărut anul trecut în Mexic, după ce poliţia le-a interzis să meargă la un protest. Anchetatorii spun că aceştia ar fi ajuns pe mâna unor traficanţi de droguri care i-ar fi ucis, dar trupurile lor nu au fost găsite. 80 de persoane au fost arestate în urma presupusei răpiri, inclusiv un primar, soţia acestuia şi un şef al poliţiei locale. Dar în lipsa cadavrelor, cazul a rămas neelucidat.

Submarinul invizibil

Generalul cu cel mai înalt grad din Suedia a afirmat recent că teritoriul ţării sale „a fost violat în mod inacceptabil” în luna octombrie, dar nu a precizat şi de către cine. Armata suedeză a identificat urme ale prezenţei unui submarin misterios care a ajuns în apele din apropierea capitalei Stockholm şi cei mai mulţi oficiali au arătat cu degetul în direcţia Rusiei. Dar după o operaţiune de urmărire în arhipeleagul care conţine nu mai puţin de 30.000 de insuliţe, autorităţile suedeze au încetat căutările. Aceştia au afirmat că submarinul aparţine altei ţări, dar originea lui rămâne neclară.

Sursa: www.mashable.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă