„Gazprom” şi „Botas” negociază „Turkish Stream”

Turcia şi Rusia negociază deja viitorul traseu al conductei „Turkish Stream”. Informaţia a fost furnizată jurnaliştilor de ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, prin intermediul ziarului „Sabah”.

„În prezent între „Botas” şi „Gazprom” se poartă tratative la nivel economic, în cursul cărora trebuie stabilit care va fi traseul şi locul viitorului hub de gaz, inclusiv traseul conductei pe sub Marea Neagră. Există diverse posibilităţi. Aşa că este necesar ca mai întâi să fie analizaţi toţi indicatorii tehnici şi economici” a declarat declarat ministrul turc şi a precizat că „Turkish Stream” nu intră în concurenţă cu „TANAP”, prin care se prevede să curgă gaz azer pentru Turcia şi Europa. Se estimează ca acest fapt să devină funcţional spre anul 2020″.

În decembrie anul trecut a devenit clar că Rusia renunţă la „South Stream”, care urma să tranziteze prin Bulgaria gaz rusesc spre UE. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat în timpul vizitei efectuate atunci la Ankara, că a ales Turcia în locul vechiului proiect. Atunci el a convenit cu colegul Recep Erdogan să construiască „Turkish Stream”.

STANDART – 8 ianuarie