Un cercetător francez în domeniul jihadului indică o persoană de legătură între fraţii Kouachi şi Statul Islamic

Un cercetător francez în domeniul jihadului a indicat o posibilă legătură între fraţii Kouachi şi Statul Islamic, a relatat AFP. Potrivit lui Jean Pierre Filiu, jihadistul franco-tunisian Boubaker el-Hakim, care a asasinat doi politicieni tunisieni în 2013 este membru al Statului Islamic. El a făcut parte anterior din ‘reţeaua Butte- Chaumont’ din Paris- alături de Cherif Kouachi- care a ajutat la trimiterea de luptători pentru a se alătura grupării al-Qaeda din Irak, la mijlocul anilor 2000.

Cherif Kouachi este căutat alături de fratele său, Said, pentru atacul sângeros de la redacţia publicaţiei satirice „Charlie Hebdo”, de miercuri. Hakim reprezintă „legătura dintre fraţii Kouachi şi IS (Statul Islamic)”, a declarat cercetătorul Jean Pierre Filiu, expert în islamism radical la Universitatea de Studii Politice din Paris.

Este imposibil ca o operaţiune la scara celei care a dus la masacrul de la Charlie Hebdo să nu fie sponsorizată de Daesh”, a afirmat el, folosind numele alternativ pentru Statul Islamic. Nicio grupare nu a revendicat până acum atacul, dar „cu siguranţă IS urmăreşte îndeaproape şi aşteaptă să vadă cum se termină”, a mai spus Filiu. „Sunt sigur că înregistrarea video pentru asumarea responsabilităţii este deja pregătită”, a adăugat expertul, care a mai explicat că Hakim nu este un membru vechi al Statului Islamic, dar a căpătat respect în mişcare după uciderea politicienilor Chokri Belaid şi Mohamed Brahmi. Hakim şi-a asumat asasinarea celor doi într-o filmare publicată luna trecută, realizată în teritoriul Statului Islamic, în Siria sau Irak. Născut în 1983, el este cu doar câteva luni mai tânăr decât Kouachi şi a crescut în aceeşi zonă din Paris, Arondismentul 19.

AFP – 8 ianuarie