Declaraţii ale preşedintelui Franţei, François Hollande

Miercuri, odată cu atentatul de la „Charlie Hebdo”, în urma căruia 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite grav; joi, cu uciderea unui poliţist municipal şi agresiunea asupra unui angajat din Montrouge şi astăzi cu două luări de ostatici, una la Paris, la Porte de Vincenne, care s-a soldat cu patru morţi Franţa a făcut faţă situaţiei. Încă de la început îmi exprim întreaga solidaritate faţă de familiile victimelor şi răniţilor, însă Franţa a făcut faţă pentru că atunci când trece printr-o situaţie dificilă este o tragedie pentru naţiune şi este o obligaţie pentru noi să-i facem faţă. Asasinii au fost combătuţi graţie unei duble intervenţii. Una, la Dammartin-en-Goele, iar cealaltă, la Porte de Vincenne, la magazinul Cacher. Doresc să salut curajul, îndrăzneala, eficacitatea jandarmilor, poliţiştilor, tuturor care au participat la aceste operaţiuni.

Acestora vreau să le spun că suntem mândri, mândri de ei, căci atunci când s-a dat ordinul au acţionat într-o singură mişcare şi cu aceleaşi rezultate. Au făcut-o pentru a salva vieţi, cele ale ostaticilor. Au făcut-o pentru a neutraliza teroriştii, cei care au comis crimele. Dar Franţa, deşi este conştientă că a făcut faţă, deşi ştie că poate dispune, prin forţele de securitate, de bărbaţi şi de femei capabili de curaj şi vitejie, Franţa nu a terminat încă cu ameninţările cărora le este ţintă. Astfel, vreau să fac un apel la vigilenţă, unitate şi mobilizare. Vigilenţa înseamnă în primul rând să facem această demonstraţie şi împreună cu primul ministru am consolidat toate măsurile de protejare a locurilor publice şi de a face în aşa fel încât să putem trăi în linişte, fără ca în oricare moment să ne temem că am putea fi ameninţaţi de vreun pericol. Dar trebuie să fim vigilenţi.

Fac şi un apel la unitate, căci am spus asta în faţa francezilor. Este arma noastră cea mai puternică. Unitate înseamnă că trebuie să ne demonstrăm hotărârea de a lupta împotriva tuturor acelora care ar putea să ne divizeze şi trebuie să fim fermi în ceea ce priveşte rasismul şi antisemitismul, căci astăzi în acest magazin Cacher a avut loc un act antisemit înspăimântător. Să nu fim divizaţi înseamnă că trebuie să nu facem nici o confuzie, să refuzăm toate facilităţile. Cei care au comis aceste acte sunt terorişti, aceşti fanatici n-au nimic de-a face cu religia islamică. În sfârşit trebuie să ne mobilizăm.

Trebuie să fim capabili să răspundem atacurilor prin forţă, întrucât suntem obligaţi s-o folosim, dar şi prin solidaritate. Această solidaritate trebuie să fie eficientă. Suntem un popor liber, care nu cedează nici unei presiuni, căruia nu-i este frică, pentru că avem un ideal deasupra noastră şi pentru că îl putem apăra pretutindeni unde pacea este ameninţată. Vreau încă o dată să-i salut pe soldaţii noştri care fac astfel încât să ne putem asuma responsabilitatea în faţa terorismului. Mulţi şefi de stat şi de guvern au dorit să-şi exprime solidaritatea. Unii dintre ei mi-au transmis că vor participa la marea întrunire de duminică. Voi fi alături de ei. Şi fac apel la toţi francezii să se ridice duminica aceasta, împreună, pentru a transmite aceste valori ale democraţiei, libertăţii, pluralismului de care suntem toţi ataşaţi şi pe care Europa într-o anumită măsură le reprezintă. Şi din această încercare, vă asigur, vom ieşi şi mai puternici. Trăiască republica, trăiască Franţa!