Opoziţia din Siria refuză să participe la negocierile de la Moscova

Bassam al-Maliki, unul din conducătorii Coaliţiei naţionale a forţelor revoluţionare şi de opoziţie din Siria, a declarat că „orice membru al coaliţiei, care va lua parte la negocierile de pace, programate pentru 26-28 ianuarie, la Moscova, va fi imediat destituit”.

În vara anului 2014, Moscova a oferit un plan de reluare a negocierilor Damascului cu „opoziţia moderată”. Pentru a negocia la Moscova cu autorităţile siriene, au fost invitaţi 28 de reprezentanţi ai forţelor de opoziţie, printre care şi 5 membri ai Coaliţiei naţionale a forţelor revoluţionare şi de opoziţie din Siria.
La începutul lunii ianuarie 2015, la Istanbul, a avut loc o conferinţă a Coaliţiei naţionale a forţelor revoluţionare şi de opoziţie din Siria. Participanţii au ales un nou preşedinte al acestei organizaţii şi au discutat despre propunerea Moscovei de reluare a negocierilor cu guvernul legal al Siriei. Khaled al-Khoja, noul preşedinte al Coaliţiei, care l-a înlocuit pe Hadi al-Bahr, a declarat pe 5 ianuarie, imediat după alegere, că refuză să participe la negocierile de la Moscova. Al Hodge a spus că Rusia este „unul din duşmanii revoluţiei siriene”, declarând că organizaţia nu va merge la negocieri dacă scopul consultărilor nu va fi crearea unei administraţii de tranziţie în Siria.
În acelaşi timp, liderul opoziţiei a menţionat că Moscova nu a invitat să participe la negoceri coaliţia pe ansamblu, ci pe unii membri care, spune el, nu consideră oportun să participe la reuniune.
Reamintim că Hadi al-Bahr, fostul lider al Coaliţiei, s-a întâlnit pe 7 ianuarie la Istanbul cu reprezentanţii speciali ai preşedintelui Rusiei pentru Orientul Mijlociu şi pentru ţările Africii, cu Mihail Bogdanov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei. În timpul discuţiei, s-a precizat că „trebuie să se treacă rapid la rezolvarea crizei din Siria prin reglementări politice, pe baza Comunicatului de la Geneva din 30 iunie 2012”, însă problema participării Coaliţiei la negocierile de la Moscova a fost amânată până la conferinţa Coaliţiei şi până la alegerea unui nou preşedinte al organzaţiei.
Coaliţia naţională a forţelor revoluţionare şi de opoziţie din Siria a fost creată la 11 noiembrie 2012, în Qatar.
La 13 noiembrie 2012, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că Parisul recunoaşte Coaliţia naţională a forţelor revoluţionare şi de opoziţie din Siria ca unica autoritate legală din această ţară.
Câteva zile mai târziu, miniştrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE au anunţat recunoaşterea Coaliţiei naţionale ca „reprezentant legal pentru aspiraţiile legitime ale poporului sirian”.
Pe 12 decembrie 2012, preşedintele american Barack Obama a recunoscut opoziţia din Siria, „singurul reprezentant legal” al poporului sirian, menţionând că aceasta a devenit suficient de „cuprinzătoare şi reprezentativă”. „Noi am luat decizia că această coaliţie din prezent este suficient de unitară şi că poate fi reprezentanta legitimă a poporului sirian şi a opoziţiei din Siria”, spunea Obama într-un interviu la televiziunea ABC.

www.regnum.ru – 9 ianuarie