Alimente care ajută la curățarea ficatului

Ficatul este organul principal al organismului în care sunt metabolizate nu numai alimentele, dar, de asemenea, toxinele și medicamentele. O dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la reducerea volumului de muncă al ficatului, deoarece unele fructe și legume conțin substanțe utile în activitatea ficatului și îmbunătățesc procesele de eliminare a toxinelor.

Printre alimentele cele mai potrivite pentru purificarea ficatului se află:

Usturoiul

Cantități mici de usturoi sunt capabile să activeze în ficat acele enzime care ajută organismul să scape de toxine. Usturoiul are, de asemenea, cantități mari de seleniu și alicină, două substanțe naturale, care contribuie la purificarea ficatului.

Grapefruit

Bogat în vitamina C și antioxidanți, grapefruit-ul este capabilsporească procesele naturale de purificare a ficatului. Un pahar de suc de grapefruit proaspăt stors, ajută la creșterea producției de enzime necesare în procesul de eliminare a toxinelor.

Sfecla și morcovii
Ex
trem de bogate în flavonoide și betacaroten, atât sfecla cât și morcovii ajută la îmbunătățirea și stimularea la nivel global a funcțiilor corpului care contribuie la purificarea ficatului.

Ceai verde
Ceaiul verde este una dintre băuturile prietene ale ficatului, deoarece este bogat în antioxidanți și contribuie la funcționarea generală a ficatului.

Rucola și spanacul
Rucola și spanacul, dar, de asemenea, tot setul de legume cu frunze verzi sunt bogate în clorofilă care ajută la purificarea sângelui de toxine și la neutralizarea metalelor grele.

Avocadoavocado
Avocado
ajută organismul în producerea de glutation, un complex de aminoacizi, care acționează la nivel celular ca purtător de oxigen și activator a numeroase enzime. Studii recente au arătat că un consum regulat de avocado poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a ficatului.


Merele
Bogate în pectină, merele conțin componentele chimice necesare corpului nostru pentru a se purifica și favorizează eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Acest lucru ușurează sarcina ficatului în timpul procesului de purificare a corpului nostru.

Uleiul de măsline extra virgin
Uleiurile presate la rece, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin, uleiul de semințe de cânepă și de semințe de in sunt considerate benefice pentru ficat, dacă sunt folosite cu moderație.

Cerealele integrale
Cerealele integrale, cu referire în special la orez, sunt bogate în grupul de vitamine B, nutrieți cunoscuți pentru capacitatea lor de îmbunătățire a metabolismului grăsimilor în funcționarea ficatului. Este de preferat să alegem produsele alimentare realizate cu cereale integrale, mai degrabă, decât făină rafinată.

Broccoli și conopida
Consumul de broccoli și conopidă poate contribui la creșterea prezenței unei enzime naturale în măsură să contribuie la eliminarea toxinelor cu risc cancerigen din organism.


Lămâia
Lămâile au un conținut ridicat de vitamina C, care ajută organismul să sintetizeze elementele toxice în substanțe care pot fi absorbite de apă și apoi eliminate din organism. Consumarea unui suc proaspăt de lămâie dimineața ajută la stimularea ficatului.

Nucilenuci

Nucile sunt bogate în untr-un aminoacid numit arginină, care contribuie la detoxifierea ficatului și purifică, în special în ceea ce privește substanțele, cum ar fi amoniacul. Este recomandat să se mestece foarte bine nucile înainte de înghițire, în scopul de a facilita digestia lor.

Sparanghelul
Studii recente au descoperit sparanghelul, cu referire în special la frunzele sale, trebuie să fie considerat un aliment util pentru protecția ficatului, mai ales în cazul consumului excesiv de alcool datorită conținutului lor prețios de aminoacizi și săruri minerale. Consumul de sparanghel poate avea o mare contribuție în facilitarea purificării ficatului.

Carmen Oprea

Traducere si adaptare: www.greenme.it