Manifestaţie de mare amploare împotriva terorismului, la Paris

Zeci de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume se vor afla astăzi, la Paris, unde va avea loc o manifestaţie împotriva terorismului şi în memoria victimelor atentatelor din ultimele zile. Oficialii francezi estimează că la marş vor participa între câteva sute de mii şi câteva milioane de persoane. Manifestaţii similare, la care au participat peste 700 de mii de persoane, au avut loc deja, ieri, în întreaga Franţa.

Angela Merkel, David Cameron, Matteo Renzi, Mariano Rajoy şi alţi lideri europeni, printre care preşedintele român, Klaus Iohannis, vor participa la manifestaţie alături de preşedintele francez François Hollande şi, de asemenea, fapt fără precedent, premieurul israelian Beniamin Netanyahu şi şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbās.  Măsurile de securitate sunt, bineînţeles, pe măsura evenimentului, mii de poliţişti vor asigura securitatea manifetaţiei de la Paris, trăgători de elită vor fi  postaţi pe acoperişuri  pe tot parcursul marşului. Dar cea mai importantă protecţie va fi,  bineînţeles, starea de spirit a paticipanţilor: indiferent de religie, ei sunt  hotărâţi să refuze terorismul, antisemitismul şi să apere libertatea de exprimare.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că prezenţa sa în Franţa va da un semnal ferm al dorinţei de implicare a României în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. De asemenea, participanţii la marşul de astăzi  vor condamna şi antisemitismul, care a condus acum două zile la alte crime, într-un magazin evreiesc din Paris – se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie