Adevărul despre calorii, spus doar pe jumătate (II)

Etichetele alimentelor furnizează tot felul de informaţii folositoare pentru consumatorul grijuliu cu ceea ce mânâncă, aşadar numărarea caloriilor ar trebui să fie la îndemâna oricui. Dar lucrurile sunt mai complicate, pentru că etichetele spun doar jumătate din poveste.
Caloriile măsoară energia utilizabilă. Etichetele afişează numărul de calorii pe care alimentul îl conţine. Dar ceea ce nu spun este faptul că numărul calorii efectiv absorbite depinde de nivelul de procesare al acelui aliment.

Prima parte a articolului AICI

(…)

Decenii la rând, au existat nenumărate comisii şi comitete de specialitate care au făcut apel la schimbarea sistemului de numărare a caloriilor. Dar apelurile lor au fost lipsite de succes. Problema principală este lipsa informaţiilor suficiente. Cercetătorii nu pot prezice cu acurateţe câte calorii pot fi asimilate în plus atunci când alimentele sunt intens procesate. Dar pot, de exemplu, demonstra faptul că un aliment complet digerat va produce un anumit număr de calorii.
Etichetarea alimentelor se confruntă deci cu decizia de a alege între două sisteme, fiecare dintre ele cu neajunsurile lui. Primul furnizează un număr precis de calorii, dar nu ia în considerare efectele procesării, aşadar nu poate stabili cât anume asimilează organismul nostru în realitate. Al doilea s-ar putea baza pe evaluarea procesării, dar fără a putea furniza cifre exacte.

În faţa acestei alegeri dificile, toate ţările au optat să ignore efectele procesării alimentelor, iar consumatorii rămân nelămuriţi. Etichetele furnizează cifre care cel mai adesea supraevaluează caloriile existente în alimentele neprocesate. Este ignorat rolul procesului de digestie – faptul că bacteriile din tubul digestiv preiau o parte din energia alimentelor ingerate sau energia consumată propriu-zis în timpul digestiei. Preţul alimentelor procesate este mai mic, aşadar supraevaluarea caloriilor de pe etichetele respective este şi ea mai scăzută.

Este timpul pentru o schimbare?

Dată fiind importanţa numărării corecte a caloriilor, este timpul pentru a redeschide discuţia pe această temă. Una dintre ideile care circulă este etichetarea de tip „semafor”, care să poată oferi consumatorilor informaţia despre cât de procesat este un anumit aliment: bulină roşie pe alimente intens procesate, bulină verde pe cele slab procesate sau bulină portocalie pentru cele mediu procesate.

Sănătatea publică presupune un nivel mai crescut de informaţie despre efectele preparării mâncării asupra luării în greutate. Numărarea corectă a caloriilor este şi ea semnificativă pentru a permite elaborarea cel mai bun sistem. Este nevoie de un efort susţinut din partea oamenilor de ştiinţă pentru a stabili cifre mai exacte ale efectelor procesării.

Articol de Richard Wrangham şi Rachel Carmody, profesori de antropologie şi biologie evoluţionistă la Universitatea Harvard

Sursa: The Independent

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă