Declaraţie de presă a preşedintelui UNPR, Gabriel Oprea, după întâlnirea cu preşedintele României, Klaus Iohannis

Consultările şefului statului Klaus Iohannis cu reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Progresul României s-au încheiat. Preşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea, face acum declaraţii.

Gabriel Oprea: În primul rând bună ziua! UNPR salută iniţiatiava domnului preşedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda Armatei Române din anul 2017 un buget de minim 2% pentru următorii 10 ani. Eu cred că poziţia UNPR nu surprinde pe nimeni, încă de la înfiinţare, de acum 5 ani de zile, am spus că România trebuie să-şi respecte angajamentul pe care şi l-a făcut atunci când am intrat în NATO, de a acorda un buget de minim 2,38% pentru armata română. Dacă nu mă înşel, prima dată şi singura dată când a fost acest buget de minim 2% a fost în anul 2004, cred că 2,13%. Armata română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională, are programe majore de înzestrare.

N-aş vrea să enumăr pe scurt decât trei: avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decât atât, i-am propus domnului preşedinte Iohannis, vom propune şi primului ministru, partenerilor din coaliţia de guvernare, ca acest lucru, adică bugetul de minim 2% să-l facem chiar din 2016. Orice zi câştigată în plus reprezintă mai multă siguranţă pentru români, întărirea securităţii naţionale şi, de ce nu, s-o spunem, mai mult respect pentru armata română în cadrul NATO. Am mai vorbit cu domnul preşedinte Iohannis despre mult discutatele simbolic legi Big Brother sau cartelele prepay. UNPR consideră, în actualul context de securitate, o dezbatere publică între toţi reprezentanţii, reprezentanţii societăţii civile, ai guvernului, ai instituţiilor pe linia securităţii naţionale, ai mediului academic, într-un raport pe trei  paliere: creşterea siguranţei românilor, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români şi, bineînţeles, întărirea securităţii naţionale. Mulţumim foarte mult.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie