Declaraţii ale Alinei Gorghiu şi Cătălin Predoiu, după întrevederea de la Controceni

Alina Gorghiu: /…/ în numele PNL, alături de colegii mei – cunoaşteţi deja componenţa delegaţiei – am ajuns la următoarele concluzii, pe care vi le împărtăşim. În primul rând, vă putem spune că acordul pe care îl iniţiază preşedintele şi pe care sper să obţină un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta înseamnă, pe de-o parte, din punctul nostru de vedere, punerea în operă a tuturor angajamentelor la care România s-a angaja de la momentul semnării acordului de aderare la NATO, iar, pe de altă parte, înseamnă categoric o investiţie în securitatea naţională şi o invistiţie în securitatea fiecărui cetăţean al României. Ca atare, prin semnarea acestui acord considerăm că România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-şi, aşa cum spuneam, prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră a NATO.  Avem garanţia că de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest acord, acest pact, dacă vreţi – deşi în România există o istorie nefericită a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament. Nu vreau să amintesc de momente în care diverse înţelegeri ale partidelor politice n-au fost respectate, pentru că ne dorim ca de data aceasta să înţelegem că a fi partener serios într-o organizaţie înseamnă aţi respecta promisiunile, angajamentele, lucru pe care România sigur că-l va face. Îl rog pe colegul nostru, Cătălin Predoiu, să vă spună câteva cuvinte.

*

catalin_predoiuCătălin Predoiu: Bună ziua. Salutăm iniţiativa preşedintelui PNL pentru semnarea unui acord politic între partide pentru consolidarea bugetului apărării, alinierea la cuantumul de 2% din buget pe o perioadă lungă de timp, aşa cum s-a stabilit şi la summitul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014. Considerăm că un astfel de acord politic este o garanţie în plus pentru ca guvernul Ponta să-şi respecte angajamentele faţă de apărare luate chiar prin programul de guvernare. Menţionez aici un program de restabilire a capacităţii de luptă a armatei române, care a fost înrerupt la această oră, şi suntem convinşi că numai printr-un consens politic, pe termen lung, putem da încredere şi militarilor noştri, dar şi partenerilor strategici ai României, că suntem gata să ne ridicăm capacitatea de apărare, plecând de la principiul că securitatea noastră înseamnă prosperitatea noastră. Nu am alte lucruri de adăugat. Dacă aveţi întrebări pe acest subiect.
Reporter: /…/ concret acest acord şi dacă va fi /…/
Cătălin Predoiu: Administraţia Prezidenţială va comunica acest lucru.
Reporter: Dacă aţi mai discutat şi alte subiecte în afară de cel de apărare.
Cătălin Predoiu: Nu, întâlnirea a fost consacrată acestui subiect, la el ne-am limitat.
Reporter: Acest acord se va materializa cu un proiect de lege? Cu un vot în parlament?
Cătălin Predoiu: Nu este discutată o astfel de dezvoltare a acordului. Prin el însuşi, acordul obligă guvernul, indiferent cine compune acest guvern, să-şi respecte angajamentele faţă de armată prin bugetul de stat.
Alina Gorghiu: Noi ne-am luat angajamentul că vom fi la guvernare şi vom pune în aplicare prevederile pe care astăzi ni le-am asumat verbal. Când va veni rândul să le asumăm şi în scris o vom face şi veţi şti. Mulţumim frumos.
Cătălin Predoiu: Mulţumim foarte mult.
Alina Gorghiu: Mulţumi, o zi plăcută.

B1TV – 12 ianuarie