JURNAL: Klaus Iohannis, despre vizita sa la Chişinău: „Merg să dau două semnale puternice”

Preşedintele român, care urmează să vină la Chişinău în viitorul apropiat, aceasta fiind prima sa vizită în calitate de preşedinte, vrea să transmită două semnale clare prin aflarea în Republica Moldova. Despre acest lucru a vorbit Klaus Iohannis într-un interviu acordat astăzi la Bucureşti.

„Sunt două semnale puternice pe care vreau să le dau prin această vizită. Unu, că îmi pasă de Moldova şi de relaţiile româno-moldovene. Între România şi Moldova există relaţii foarte speciale, relaţii pe care le apreciez, pe care vreau să le cultiv şi să le cresc. Al doilea semnal este de încurajare a forţelor proeuropene, fiindcă moldovenii au votat, în majoritate, pentru partidele de orientare proeuropeană. Vreau să merg să apreciez acest vot al fraţilor noştri şi să încurajez partidele să continue acest parcurs”, a declarat preşedintele României.

În context, Klaus Iohannis a menţionat că până în momentul în care va veni el la Chişinău, negocierile politice între partidele proeuropene, care au ajuns în Parlament, „se vor apropia de finalizare”.

La replica precum că majoritatea proeuropeană este fragilă şi întrebat despre potenţiala influenţă a Rusiei în RM, Iohannis a punctat că majoritatea cetăţenilor au votat totuşi proeuropean şi că acest lucru este important. „Eu cred că votul este proeuropean. Sigur, fragil este o noţiune relativă. Nu există un criteriu pentru a spune că de la 1% în sus este fragil, iar de la 55 nu mai este fragil. Majoritatea a votat proeuropean. Este un lucru pe care îl apreciez şi această apreciere vreau să o subliniez inclusiv prin vizita mea”, a declarat Klaus Iohannis, în interviul pentru Adevărul. Preşedintele României urmează să întreprindă prima sa vizită oficială în calitate de preşedinte pe 22-23 ianuarie, la Chişinău.

JURNAL (R.Moldova), 9 ianuarie 2015