Zi de mobilizare fără precedent la Paris şi în toată Franţa

Manifestări de solidaritate nemaivăzute au avut loc, ieri, în Franţa şi în alte părţi ale lumii, după atacurile extremiştilor islamişti francezi de săptămâna trecută, în care au murit 17 oameni şi 20 au fost răniţi. La Paris, lideri din numeroase ţări i-au stat alături preşedintelui François Hollande, în fruntea unei mulţimi enorme care a defilat în semn de unitate împotriva terorismului.

Reporter: Zi de mobilizare fără precedent la Paris şi în toată Franţa. Aproape patru milioane de persoane au ieşit, într-o atmosferă de fraternitate, pentru a spune „Nu” terorismului sub cuvântul de ordine „Je suis Charlie”.
-: Nu am mai văzut atâta lume. Pare că întreaga Franţă s-a adunat aici pentru simbolul Charlie şi pentru a spune un „Nu” răspicat terorismului. Eu sunt musulman, însă apăr tot ceea ce reprezintă acum Charlie. Sunt în stradă pentru libertatea de exprimare.
Reporter: Două milioane de manifestanţi au fost numai la Paris, unde 50 de şefi de stat şi de guvern au fost prezenţi în cortegiu, alt fapt fără precedent. Mână în mână, preşedintele François Hollande, cancelarul german Angela Merkel au păstrat un moment de reculegere alături de alţi lideri europeni, printre care preşedintele român, Klaus Iohannis, dar şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, aflat nu departe de premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Acesta din urmă a participat, alături de preşedintele François Hollande şi de premierul Manuel Valls, la o ceremonie de comemorare a victimelor la cea mai mare sinagogă din Paris. Forţele de ordine franceze au fost ovaţionate de manifestanţi, ele au pierdut trei membri în ultimele trei zile, autorităţile franceze le-au mulţumit pentru abnegaţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie