Cardurile de sănătate – Chiar dacă termenul de intrare în vigoare este 1 februarie, timp de 3 luni va fi o perioadă de tranziţie

Aglomeraţie azi, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Acolo s-au prezentat câteva zeci de persoane care nu şi-au primit prin poştă cardul de asigurat. Reprezentantul Instituţiei spune că – inexplicabil – au venit chiar şi locuitori ai altor oraşe, pentru a încerca să-şi obţină astfel documentul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le recomandă celor care nu au intrat în posesia cardului să nu se grăbească la sediile instituţiilor, chiar dacă termenul de intrare în vigoare este 1 februarie, timp de 3 luni va fi o perioadă de tranziţie, în care serviciile medicale sunt garantate.

Reporter: Marilena Frâncu – În perioada următoare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va comunica dacă aceste carduri nedistribuite vor trebui ridicate de la Casele Judeţene sau de la cabinetele medicilor de familie. Autorităţile au în prezent discuţii cu reprezentanţii acestora, în acest sens. Aproximativ 1 milion de carduri de sănătate nu au fost distribuite la nivel naţional, iar aproape 20 % dintre ele – circa 180 de mii – au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti de către Poşta Româna. În prezent, Instituţia este în faza de sortare a acestora, iar persoanele care sunt asigurate la CASMB vor putea intra în posesia documentului în urma unei cereri şi a unei programări, după cum explică purtătorul de cuvânt Cristina Călinoiu:

Cristina Călinoiu: Pentru asiguraţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, în situaţia în care aceştia doresc să le ridice de la noi şi nu aşteaptă să fie preluate de către medicii de familie, au de depus o solicitare de ridicare a cardului, solicitare care poate fi descărcată de pe pagina de internet a Casei. În momentul în care identificăm cardurile pentru care ni se solicită ridicarea, contactăm telefonic şi îi anunţăm când să vină să le ridice de la noi.

Reporter: Cei care au primit cardurile de sănătate cu date personale incorecte, cei care le-au pierdut sau distrus, or li s-au furat, pot solicita eliberarea unui nou document pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe proprie răspundere. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul www.casmb.ro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie