Preţul petrolului, în scădere

Preţul petrolului şi-a continuat, astăzi, scăderea accelerată, barilul Brent ajungând la mai puţin de 46 de dolari. Iranul a acuzat, voalat, Arabia Saudită şi Kuweitul că s-ar afla în spatele deprecierii, în timp ce OPEC refuză să accepte o reducere a producţiei pentru a relansa preţurile.

Reporter: Cătălin Gomboş: Barilul se vinde astăzi cu mai puţin de jumătate din preţul pe care îl avea în urmă cu 6 luni. Exportatorii cei mai afectaţi sunt Iranul, Venezuela şi Federaţia Rusă, care contau pe veniturile aduse de petrol şi se confruntă, deja, cu crize economice. Venezuela şi Iranul au încercat să convingă celelalte state membre ale OPEC – Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol – să accepte o reducere a producţiei, pentru a determina o relansare a preţurilor, însă Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf se opun, mai ales că preţul mic la care extrag petrolul le permite să obţină, în continuare, profituri substanţiale.

De altfel, preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a acuzat astăzi, voalat, Arabia Saudită şi Kuweitul, că s-ar afla în spatele deprecierii barilului. „New York Times” menţionează existenţa unor speculaţii, potrivit cărora Arabia Saudită şi Statele Unite ar fi interesate de scăderea preţului pentru a provoca probleme Iranului şi Rusiei, mai ales că o depreciere similară, în anii 80, a grăbit prăbuşirea Uniunii Sovietice. Cotidianul american subliniază, însă, că nu există dovezi care să susţină această teorie a conspiraţiei. „The Economist”, pe de altă parte, menţionează câţiva factori care contribuie la depreciere : oferta mare şi cererea redusă, generate şi de faptul că Statele Unite şi-au diminuat în mod semnificativ importurile, dar şi faptul că pieţele nu au reacţionat, cum ar fi făcut-o înainte, la problemele de securitate din Irak şi din Libia, care împreună produc 4 milioane de barili pe zi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie