2015. január 13

A parlamenti pártok aláirták a védelmi költségvetés növeléséről szóló egyezményt

A parlamenti pártok politikai egyezményt írtak alá kedden Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére a védelmi költségvetés növeléséről. A román koalíciós és ellenzéki pártok közösen vállalták, hogy Románia a hazai össztermék (GDP) legalább két százalékára növeli 2017-ig a védelmi kiadásokat, és ezt a szintet a következő tíz évben is megtartják, függetlenül attól, melyik politikai erő kerül hatalomra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.13)

Az infrastruktúrafejlesztési tervről újabb megállapodást kell kötniük a politikai pártoknak, vélekedett Victor Ponta

Victor Ponta miniszeterelnök kedden azt sugallta, hogy a poilitikai pártoknak újabb, legkevesebb tiz evre szóló egyezményt kell kötniük az  infrastruktúrafejlesztési tervről. A Master Plan néven is ismert, a 2014-2030 közötti időszakra érvényes dokumentumot a tavaly összel ismertették, amikor nyilvános vitára bocsátották. A közúti infrastruktúrafejlesztési tervben 2015-re és 2016-ra megállapitott prioritások keddi ismertetésekor Victor Ponta kormányfő kihangsúlyozta, hogy politikai egyezmény nélkül az infrastruktúrafejlesztési terv nem lesz sikeres, mivel az illető épitővállalatnak hosszú távú finanszirozási garanciára van szüksége.”Ahhoz, hogy e terv sikeres legyen, az Európai Bizottság által kijelölt követelmények teljesitésén kivül, a védelmi költségvetéshez hasonlóan, a Master Plan esetében is tiz évre szóló nemzeti egyezményt kell megkötnünk”, hangsúlyozta Victor Ponta. A Master Plan több mint 700 kilóméternyi autópálya és mintegy 1.800 kilóméternyi gyorsforgalmi útszakasz megépitését irányozza elő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Az Európai Parlament a tagállamokra bizza a genetikailag módosított szervezetek felhasználását

Az Európai Parlament a tagállamokra bizza a genetikailag módosított szervezetek felhasználását. Ettől a pillanattól az uniós országok maguk dönhetnek arról, hogy területükön korlátozzák-e vagy telejes mértékben megtiltják a géntechnológiával módosított növényekkel kapcsolatos tevékenységeket. A genetikailag módosított szervezetek hasznositását 2010-ben javasolták, de a tagállamok nem jutottak közös nevezőre, most viszont saját maguk dönhetnek ez irányban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Tavaly 11 százalékkal csökkentek a romániai külföldi tőkeberuházások

Tavaly az első tizenegy hónapban 11 százalékkal, azaz 2,122 milliárd euróra csökkentek Romániában a közvetlen külföldi tőkeberuházások, közölte kedden a román központi bank.2013 hasonló időszakában a külföldi tőkeberuházások értéke 2,39 milliárd euró volt.A gazdasági válság kezdete, vagyis 2008 óta, az első enyhe növekedést 2012-ben jegyezték Romániában a külföldi tőkeberuházások esetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.13)

Rozália Gănciulescu