2015. január 14

Klaus Iohannis -Victoria Nuland találkozó

Klaus Iohannis román államfő és Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerdán a Cotroceni palotában megbeszéléseket folytatott, egyebek mellett, arról, hogy Románia megerősiteni óhajtja a stratégiai partnerséget az USA-val, az együttműködés nemcsak katonai, de gazdasági téren való kiterjesztése révén. Az Államelnöki Hivatal szerint, az államfő üdvözölte az amerikai vállalatok által tanusitott érdeklődést és a román piacon való nagyobb részvételüket szorgalmazta.A megbeszéléseken teritékre kerültek a Románia által az igazságügyi reform és a korrupció leszoritása terén elért eredmények is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Victoria Nuland washingtoni látogatásra hivta meg a román külügyminisztert

Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerdán megbeszéléseket folytatott Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel, akit meghivott egy washingtoni látogatásra. Külügyi közlemény szerint, a két magas rangú tiszségviselő „a román-amerikai stratégiai partnerség ez évi prioritásairól és fő irányvonaláról tárgyalt, szemelőtt tartva Románia közvetlen szomszédságában levő fejleményeket, különösen Moldova Köztársaság és Ukrajna helyzetét.A külügyminiszter ismételten megerősitette Románia érdekét az USA-val megkötött stratégiai partnerség elmélyitése és kiterjesztése iránt. Az eredeti tervnek megfelelően, 2015-ben működőképessé kell válnia az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa, amely az Olt megyei Deveselun épül, fűzte hozzá Bogdan Aurescu. A külügyminiszter egyben szólt az USA új bukaresti nagykövete kinevezésének fontosságáról is és szorgalmazta Románia mielőbbi felvételét a vízummentességi Programba (Visa Waiver Program). Victoria Nuland kihangsúlyozta a Románia által a térségben betöltött „pozitiv szerepét” és megerősitette az USA készségét a regionális szintű kétoldalú kapcsolatok elmélyitésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Országszerte megemlékezést tartanak Mihai Eminescu születésének 165. évfordulóján

Január 15-án, szerdán, Suceavan, a nagy román költő nevét viselő irodalmi előadást tartanak, amelyen meghivottként részt vesznek romániai és csernyivci (Cernăuţi) történelem és irodalom kritikusok, költők és publicisták.Botoşani-ban is hasonló ünnepségekre kerül sor. A Vorono-i Művelődési Ház vendégül látja a meghivott irók és a „Raluca Iurasic” Társaság közreműködésével szervezett felolvasó ülést, mig a megyei könyvtárban versmondást, könyvbemutatókat tartanak, rövid szindarabokat mutatnak be irók, költők, könyvtárosok, a botoşani diákok, valamint csernyivci fiatal szerzők részvételével , illetve kiállitásokat nyitanak meg. A legtöbb Eminescu-eseményre csütörkön kerül sor Botoşani-ban és Ipoteşti-en. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Moldova Köztársaság újabb csatlakozási kérést nyújt be az Európai Unióhoz

A kisinyóvi hatóságok az Európai Unióhoz benyújtott csatlakozási kéréshez tervezik csatolni a májusi, rigai csúcsösszejövetel zárónyilatkozatát, amely a partnerállamok társulási és politikai integrációjára is utal.Cornel Ciurea politikai szakértő szerint Brüxelles valószinüleg nem fog azonnal válaszolni e kérésre és bizonyos feltételeket tűz ki, amelyek már nem műszaki, hanem politikai jellegűek lesznek, mint például: a korrupció leküzdése, a politikai liderek magatartásának megváltoztatása, illetve kisebbségi kérdések.Victor Chirilă,a Külügyi Egyesület vezérigazgatója szerint az új geopolitkai fejlemények miatt az EU-nak újra kell gondolnia az európai szomszédságpolitikáját és a Keleti Partnerséget. Mindkét szakértő úgy vélte, hogy a belső politikai helyzet miatt megrekedt a Moldova Köztársaság és az EU között alárt társulási egyezmény gyakorlatba ültetése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)