Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Muzeul Naţional de Istorie

Cu o zi înainte de 15 ianuarie, când românii marchează naşterea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, în această după-amiază, Muzeul Naţional de Istorie, instituţie care, în opinia sa, reprezintă un simbol al culturii şi civilizaţiei româneşti. Şeful statului s-a arătat îngrijorat de starea în care se află clădirea care, potrivit specialiştilor, nu ar rezista unui seism puternic, precum şi de condiţiile în care sunt păstrate obiectele şi documentele reprezentative pentru identitatea naţională.

Klaus Iohannis: De fapt, starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii. Nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale constituţionale. Fără a fi susţinute de mecanisme de sprijin ale creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că anul acesta Muzeul Naţional de Istorie va intra într-un amplu program de restaurare şi consolidare şi că va urmări cu atenţie desfăşurarea acestor lucrări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie