Cele mai mari ameninţări cu care se confruntă lumea în acest moment

Înaintea summitului de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare, Forumul Economic Mondial (WEF) a dat publicităţii estimarea anuală a celor mai mari pericole cu care se confruntă lumea în deceniul următor. Dacă în anii anteriori, Global Risk Report întocmit de WEF se concentra asupra unor probleme precum creşterea excesivă a nivelului datoriilor şi crizele fiscale care ameninţau economia planetei, anul acesta, în fruntea listei celor 28 de riscuri evidenţiate de cei 900 de experţi ai Forumului, apar preocupările legate de conflictele internaţionale şi mediu.
Autorii raportului consideră că cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii lumii în următorii 10 ani va ţine probabil de tensiunile geopolitice.
Conform raportului, criza din Ucraina, tensiunile dintre Rusia şi Europa şi relaţiile încordate dintre China şi Japonia sunt, fiecare, dovezi că marile puteri mondiale au început din nou să se angajeze în lupte strategice pentru putere.
Pe locul doi în ordinea ameninţărilor la adresa Planetei, specialiştii Fondului economic mondial înscriu preocupările legate de mediu. Dar ameninţarea considerată ca având cel mai mare impact asupra populaţiei lumii este o criză a rezervelor de apă planetare. Se estimează că 4-5 miliarde de oameni din lume suferă din cauza accesului inadecvat la apă curată, Orientul Mijlociu fiind în mod deosebit expus unor lupte generate de rezervele de apă. În mod foarte similar războaielor purtate de marile puteri pentru teritorii şi petrol, am putea fi martorii unor lupte pentru controlul surselor de apă proaspătă, spune unul din autorii raportului.
A treia mare ameninţare cu care se va confrunta lumea în deceniul următor ar fi, conform raportului WEF, ascensiunea actorilor nonstatali, iar primii între ei sunt cei din Statul Islamic (ISIS). Brutalitatea grupării ar putea duce la utilizarea armelor de distrugere în masă şi ar putea spori probabilitatea unor atacuri teroriste de amploare în deceniul următor.
Iar pe locul patru între marile riscuri la adresa planetei, specialiştii WEF plasează şomajul cronic. Ocuparea insuficientă a forţei de muncă antrenează pe termen mediu şi lung inegalitate şi este o sursă de tensiuni sociale, se arată în raportul care nu este optimist că semnele de redresare vor genera suficiente locuri de muncă pentru menţinerea prosperităţii globale.

(THE TELEGRAPH –  15 ianuarie 2015)