Executivul comunitar a lansat consultări privind vânzarea în comun a anumitor produse

Executivul comuinitar a lansat consultările privind vânzarea în comun a anumitor produse, respectiv pentru aplicarea normelor antitrust în sectorul agricol.

Consultarea demarată în acest sfârşit de săptămână se aplică vânzării de ulei de măsline, carne de vită, animale vii şi culturi arabile. Demersul are loc la mai puţin de o lună de la intrarea în vigoare a noii politici agricole comune. Scopul primordial al noilor norme este uşurarea activităţii producătorilor. Aceştia vor putea în anumite condiţii să vândă în comun produsele, precizează Comisia într-un comunicat. Generic, cooperarea trebuie să crească eficienţa. Concret, pentru a putea vinde în comun, organizaţiile trebuie să furnizeze servicii de sprijin, cum ar fi depozitarea, distribţia şi serviciile de transport, iar cantitatea comercializată să nu depăşească un anumit prag. Comisia precizează şi faptul că oferă orientări cu privire la modul optim de utilizare a acestor norme, astfel încât fermierii să nu fie luaţi pe nepregătite. Este o provocare în sine, deoarece executivul comunitar trebuie să asigure totodată şi condiţiile de concurenţă echitabilă pentru operatorii de pe piaţa unică şi, pentru a evita situaţiile neplăcute, experţii europeni au avut deja discuţii şi consultări cu autorităţile naţionale de concurenţă şi ministerele agriculturii. Simplificarea este aşadar cuvântul de ordine pe care şi l-a asumat comisarul Phil Hogan, încă de la preluarea mandatului. Cu toate acestea, deşi politica agricolă comună a fost stabilită până în 2020, Comisia nu are o misiune tocmai uşoară.

Phil Hogan: Vreau să fie clar pentru toată lumea: simplificarea procedurilor este oricum, numai nu simplă. Îmi iau însă angajamentul că voi revizui legislaţia şi voi vedea ce poate fi simplificat, fără a reduce din efienţa politicii agricole comune.

Prin această consultare, Comisia invită toate părţile interesate să îşi prezinte observaţiile. În funcţie de răspunsurile şi reacţiile primite, executivul de la Bruxelles anunţă că îşi va revizui propunerea în vederea adoptării orientărilor finale până la sfârşitul acestui an.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 ianuarie