Perspectivele economiei mondiale în acest an

Declinul semnificativ al preţului ţiţeiului şi avansul mai solid al economiei americane nu vor fi suficiente pentru a îmbunătăţii perspectivele de creşteri ale economiei mondiale – declaraţia aparţine directorului general al Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, făcută astăzi, la Washington, în Consiliul pentru relaţii externe. Care sunt previziunile economice pentru acest an ?

Preţul mai scăzut al petrolului pentru a ajuta consumul în îngtreaga lumea, dar SUA vor fi probabil singura economie importantă unde se va înregistra o creştere a consumului şi a investiţiilor – estimează şefa FMI. Stimulentele apărute, ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, sunt binevenite. Dar, dacă, fundamentele economiilor nu sunt solide, aceste evoluţii nu vor fi de ajutor. Vedem că redresarea economiei mondiale se confruntă în continuare cu dificultăţi – a avertizat Christine Lagarde.

Christine Lagarde: Întrebarea pe care ne-o punem în acest moment, este: Ar trebui ca preţurile scăzute ale petrolului şi o puternică revenire a economiei americană se ne facă mai optimişti în ceea ce priveşte economia mondială? Din nefericire însă, cel mai probabil, răspunsul este: Nu. De ce? Pentru că există încă factori puternici, moşteniri ale crizei, care ne slăbesc economiile. Preţul petrolului şi creşterea din America nu reprezintă un tratament pentru slăbiciunile puternic înrădăcinate din alte părţi ale lumii. Prea multe ţări sunt trase în jos de cel puţin doi factori, urmări ale crizei financiare: puternica îndatorare şi rata ridicată a şomajului. Prea multe companii şi gospodării continuă să-şi reducă invesiţiile şi consumul din cauza incertitudinii privind o viitoare creştrere economică.

Doamna Lagarde a mai spus, că zona euro şi Japonia riscă să rămână pentru o lungă perioadă de timp într-o situaţie de creştere slabă şi de inflaţie periculos de scăzută. Spectrul deflaţiei, un scenariu de coşmar al prăbuşirii preţurilor şi salariilor, rămâne în continuare un risc pentru Europa. În acelaşi timp, FMI vede şi o încetinire a creşterii economice pe pieţele emergente, condusă de o frânare a creşterii în China. Pe de altă parte, Christine Lagarde s-a arătat suprinsă de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei, de a elimina pragul de 1,2 franci pentru 1 euro, care a dus la aprecierea record a monedei eleveţiene. A fost puţin surprinzător, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei nu m-a contactat, sper că a comunicat cu colegii de la alte bănci centrale, dar nu ştiu dacă a fost aşa – a declarat Lagarde, pentru CNBC. Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a fost resimţită la nivel global, inclusiv în România. Indicele bursier paneuropean a înregistrat o cădere de peste 2 procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime-record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndrepat spre valori considerate sigure – notează Agerpres. Francul elevţian s-a apreciat, astăzi, cu aproape 30%, în raport cu euro.