MAE al Rusiei insistă ca Grupul de contact privind criza din Ucraina să se reunească de urgenţă

Ministerul rus al Afacerilor Externe insistă ca Grupul de contact tripartit privind criza din Ucraina, alcătuit din reprezentanţi ai OSCE, Ucrainei şi Rusiei, să se reunească de urgenţă, a declarat ministrul adjunct de externe, Grigori Karasin. În opinia sa, următoarea reuniune în aşa-zisul format „Normandia” depinde de reuniunea Grupului de contact tripartit privind criza din Ucraina. „Grupul de contact tripartit privind criza din Ucraina ar trebui să se reunească în zilele următoare pentru a stabili măsurile atotcuprinzătoare privind realizarea acordurilor de la Minsk, incluzând crearea condiţiilor necesare pentru un armistiţiu eficient, punerea de acord a modalităţilor de distribuire a asistenţei umanitare în zona de conflict şi a continuării procesului de eliberare a persoanelor aflate în detenţie”, a menţionat diplomatul rus.

Potrivit afirmaţiilor lui Karasin, „Deocamdată există unele aspecte care nu au fost corelate şi trebuie desfăşurată o activitate suplimentară în acest sens”. „Considerăm că, în finalul activităţii desfăşurată de Grupului de contact tripartit privind criza din Ucraina, miniştrii de externe ai statelor care au luat parte la aşa-zisul format „Normandia” vor putea să se întâlnească din nou pentru a examina cele mai importante aspecte înainte de reuniunea la nivel înalt de la Astana”, a mai adăugat ministrul adjunct rus de externe.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Ucrainei în Belarus a anunţat astăzi că reuniunea de vineri, 16 ianuarie, de la Minsk, a Grupului de contact tripartit privind criza din Ucraina nu a avut loc. Diplomatul ucrainean preciza că fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care participă la aceste discuţii, nu se deplasase încă la Minsk. Amintim că la reuniunile Grupului de contact tripartit privind criza din Ucraina participă din partea autoproclamatei republici populare Lugansk Valadislav Deinego, din partea autoproclamatei republici populare Doneţk Denis Puşilin, Rusia este reprezentată de ambasadorul Federaţiei Ruse la Kiev, Mihail Zurabov, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima reprezintă autorităţile de la Kiev, iar din partea OSCE participă reprezentantul special al OSCE, ambasadorul Heidi Tagliavini.

www.rosbalt.ru  – 17 ianuarie