Militarii protejează obiectivele civile din Belgia, cum ar fi ambasade sau sedii ale comunităţii evreieşti

Militari belgieni au început astăzi să înlocuiască pe străzi poliţiştii, pentru supravegherea zonelor publice cu risc de atentate. Este vorba de câteva sute de militari mobilizaţi la Bruxelles şi Anvers, localitate în care trăiesc mulţi evrei. În paralel, serviciile de informaţii şi poliţia belgiană îl caută, sprijinte de FBI, pe presupusul lider al celulei jihadiste desfiinţate joi.

Militarii protejează obiectivele civile, aşa-numitele sensibile, cum ar fi ambasade sau sedii ale comunităţii evreieşti – confirmă responsabili ai armatei belgiene. Ei pot acţiona legal în limitele sarcinilor atribuite de către Poliţie – precizează sursele citate de presa belgiană. Cu toate acestea, secretarul sindicatului Armatei, Patrick Descy, declară, la Televiziunea belgiană, că prezenţa armatei este simbolică.

Patrick Descy: Legea nu prevede, în prezent, nicio posibilitate de intervenţie. Deci este o prezenţă pur simbolică. Nivelul de alertă, ridicat la trei pe o scară de patru, a intervenit după ce autorităţile belgiene au dejucat atentate teroriste care ar fi urmat să aibă loc împotriva Poliţiei de către grupări jihadiste.

În continuare, Poliţia face percheziţii şi alte câteva persoane au fost reţinute astăzi. Poliţia şi serviciile secrete belgiene îl caută pe liderul celulei jihadiste care ar fi urmat să comită aceste atentate. Este vorba de un jihadist cu cetăţenie belgiană de origine marocană care a fost plecat în Siria.