Revista presei internaţionale – 17 ianuarie 2015

 „Noul preşedinte al României cimentează relaţiile cu NATO” – titrează „EU Observer”. Ziarul Uniunii Europene informează că, în cadrul primei sale vizite la sediul NATO din Bruxelles, Klaus Iohannis a subliniat că România va cheltui un procent de 2% din PIB pentru apărare între 2017 şi 2027. Baza militară navală de la Deveselu va fi extinsă pentru a putea găzdui sistemele antirachetă ale NATO, a mai spus preşedintele român. „România este un aliat puternic şi de nădejde al NATO”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, făcând referire la contribuţia remarcabilă a trupelor româneşti la misiunile din Afganistan, atât în misiunile combat de până acum, cât şi în misiunile de asistenţă şi consiliere a forţelor afgane derulate în prezent. „Când i-am întâlnit pe soldaţii români în Kandahar, am rămas impresionat de profesionalismul şi dăruirea lor”, a mai spus Stoltenberg, şi a continuat: „Mulţumesc României pentru angajamentul în a menţine stabilitatea în vecinătatea Alianţei, prin asistarea Ucrainei şi Republicii Moldova”.
„Washington Post” consemnează întâlnirea de vineri dintre preşedintele SUA, Barack Obama şi premierul Marii Britanii, David Cameron. Cei doi oficiali au convenit să întărească măsurile de contracarare a atacurilor cibernetice, scrie ziarul american. Potrivit publicaţiei „The Guardian”, preşedintele Obama a subliniat că se pot îmbunătăţi programele de supraveghere, respectând tototdată intimitatea şi dreptul la viaţă privată al oamenilor.
David Cameron jubilează după ce directorul general al FMI, Christine Lagarde, a lăudat guvernul britanic pentru recordul său economic – scrie „Washington Post”. „Doar câteva ţări au înregistrat creştere economică: SUA, unde creşterea este solidă, preconizându-se că 2015 va fi un an foarte bun din punct de vedere economic, şi Marea Britanie, unde creşterea economică s-a accentuat, iar deficitul şi şomajul s-au redus”, a mai spus directorul FMI, citat de publicaţia americană. „The Telegraph” o citează, la rândul său, pe Christine Lagarde, care susţine, pe de altă parte, că „petrolul ieftin nu va salva economia mondială”, pentru că, „în afară de SUA şi Marea Britanie, creşterea economică este încă scăzută, fragilă şi cu hopuri”. Se pare, însă, că industria financiară e zdruncinată din nou. „Căderea francului elveţian a lovit băncile şi bursele” – scrie „Wall Street Journal”. Ricoşeul fluctuaţiei monedei elveţiene s-a resimţit în întreaga lume, marile bănci au fost afectate, acestea înregistrând zeci de milioane de dolari pierderi, iar unele companii de brokeraj au intrat în colaps financiar, adaugă „Wall Street Journal”.
La o săptămână de la atacurile asupra redacţiei ziarului satiric „Charlie Hebdo”, poliţia franceză a derulat mai multe operaţiuni soldate cu arestarea a 12 suspecţi din anturajul lui Amedy Coulibaly – scrie „Le Figaro”. În acelaşi timp, poliţia belgiană a lansat o amplă operaţiune antitero, notează „EU Observer”, iar „Washington Post” punctează: „anihilarea unor celule teroriste care aparent acţionează autonom în Belgia, Franţa şi Germania subliniază amploarea riscului la adresa securităţii reprezentat de cetăţenii radicalizaţi care se întorc din Siria. Autorităţile europene au extins operaţiunile de anihilare a reţelelor islamiste extremiste, arestând cel puţin 24 de persoane suspectate că ar fi implicate în atacurile teroriste de săptămâna trecută din Paris, sau au complotat în vederea comiterii unor atacuri separate”, scrie publicaţia americană.

Magda Baciu