Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi conduce într-un un clasament internaţional al celor mai frumoase spaţii destinate cărţilor

Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi conduce în acest moment într-un un clasament internaţional al celor mai frumoase spaţii destinate cărţilor. Concursul este organizat de boredpanda.com, o cunoscută comunitate online de promovare a artei, design-ului şi fotografiei – care i-a provocat în urmă cu 10 zile pe utilizatorii de internet să propună şi să voteze cea mai impresionantă bibliotecă din lume, într-o competiţie urmărită deja de peste 400 de mii de persoane. Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost înfiinţată în 1892, iar faptul că depăşeşte în acest moment – după numărul de voturi primite – Biblioteca Naţională din Praga şi pe cea a Colegiului Trinity din Dublin nu este o surpriză.

Este fără îndoială o poziţie onorantă, este o poziţie poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Însă nu aş vrea să părem lipsiţi de modestie, pe mine cel puţin nu mă miră amplasarea într-un astfel de clasament. Motivul este foarte simplu. Această bibliotecă şi întregul Palat Universitar de la Copou au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Dimensiunea culturală a Universităţii din Iaşi, şi mă refer la Universitatea din Iaşi ca un termen generic, a avut o valoare importantă încă de la apariţia acestei instituţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie