Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit

Nu toate tipurile de ulei sunt potrivite pentru prăjit. Dacă nu poţi renunţa la cartofii prăjiţi sau la aripioarele picante în tigaie, este recomandabil să foloseşti anumite uleiuri care să fie potrivite pentru temperaturile înalte, necesare acestor preparate.

Dacă te gândeşti la o dietă sănătoasă, ar trebui să excluzi din start preparatele prăjite. Însă, dacă nu poţi renunţa la aceste plăceri, cauţi cu siguranţă varianta cea mai sigură pentru uleiul pe care să îl foloseşti în tigaie. În acest caz trebuie să ţii cont, în primul rând, de punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului. Aceasta este temperatura de la care grăsimile nesaturate din ulei încep să se descompună şi să se transforme în grăsimi trans, iar după această temperatură uleiul va începe să scoată fum şi să producă unii compuşi cancerigeni. O regulă bună de ţinut minte este că un ulei cu cât este mai rafinat, cu atât va avea un punct de ardere mai ridicat.

Pentru prăjire îţi trebuie un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. Prăjirea presupune temperaturi mari, astfel încât alimentele să se gătească rapid şi să absoarbă mai puţin ulei în timpul acestui proces. Uleiul de floarea-soarelui are cel mai ridicat punct de ardere, dar la fel de bune pot fi uleiul de palmier sau rapiţă. Fiecare în parte poate adăuga sau nu o aromă distinctă preparatului sau conţine mai multe grăsimi saturate, care sunt considerate nesănătoase.

Într-un regim de viaţă sănătos ţine cont de grăsimile pe care le consumi. Este recomandabil ca grăsimile saturate şi grăsimile trans, considerate grăsimi rele care favorizează creşterea colesterolului în sânge, să fie cât mai puţine. În uleiurile pentru gătit se găsesc grăsimi bune (mono şi polinesaturate), dar prin gătire şi prăjire acestea se pot transforma în grăsimi saturate, nerecomandate.