Preşedintele României şi-a anulat prima sa vizită în Republica Moldova

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anulat prima sa vizită oficială în Republica Moldova, care era programată pentru 22 ianuarie, se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă al şefului statului român, fără a fi precizate motivele anulării sau noua dată a vizitei. Surse din cadrul Guvernului moldovean au anunţat că această decizie este legată de tergiversarea negocierilor privind formarea noului cabinet de miniştri, în urma alegerilor parlamentare din luna noiembrie anul trecut.

La Chişinău, preşedintele României avea planificate întâlniri cu noua conducere a ţării şi cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare. Însă, negocierile privind crearea coaliţiei de guvernământ pro-europene, care se poartă de mai bine de o lună şi jumătate între liberali-democraţi, democraţi şi liberali, au intrat în impas din cauza faptului că liderii acestor partide nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind distribuirea posturilor cheie. De asemenea, în ajunul vizitei planificate, Klaus Iohannis a făcut o declaraţie în care a cerut NATO să acorde sprijin Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. „Ţările participante la „Parteneriatul Estic” necesită sprijin din partea Alianţei, şi o atenţie deosebită pentru a putea reacţiona la noile ameninţări de securitate din regiune” – a declarat Klaus Iohannis, în timpul conferinţei de presă comune de vineri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Bruxelles.

Menţionăm că, potrivit sondajelor, în Republica Moldova, care este o ţară neutră, majoritatea covârşitoare a populaţiei se pronunţă împotriva aderării republicii la NATO. Cu toate acestea, autorităţile moldovene dezvoltă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică. După cum a anunţat ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, reprezentantul permanent al Chişinăului la NATO, Mihai Gribincea, negocierile pe marginea Memorandumului de înţelegere reciprocă cu Alianţa Nord-Atlantică se află în stadiul final, iar la Chişinău va fi deschis în scurt timp un nou birou al NATO, care va completa centrul informaţional deja existent.

www.rosbalt.ru – 18 ianuarie