BREVIAR ECONOMIC – 19 ianuarie 2015 – selecţiuni

de Victor Ionescu
de Victor Ionescu

În ultimii 50 de ani, forţa de muncă în ţările cercetate a crescut în medie cu 1,7% pe an, iar în cursul următorilor 50 de ani majoritatea ţărilor analizate vor obţine nivelul maxim al forţei de muncă, care pe urmă va scădea. Peste 50 de ani forţa de muncă din China va fi cu 152 milioane de muncitori mai mică decât acum, în Rusia – cu 20 milioane, în Japonia – cu 19 milioane, în Germania – cu 13 milioane.
Economiei îi va rămâne astfel un singur motor – creşterea productivităţii. Pentru a compensa total scăderea forţei de muncă, productivitatea muncii ar trebui să crească cu 80% mai repede decât în ultima jumătatea de secol.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât cu o treaptă, la „Baa3”, ratingul Rusiei, ale cărei finanţe suferă de pe urma recentei prăbuşiri a preţului petrolului. În prezent, ratingul Rusiei se află cu o treaptă deasupra categoriei „junk”, considerată ca deosebit de riscantă pentru pentru investitori.

Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.
În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2% deşi ‘se menţin incertitudini considerabile’ şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, intenţionează să-şi majoreze investiţiile pentru modernizarea reţelelor sale din Germania pentru a contracara rivalii precum Vodafone Group sau Telefonica SA.
Compania a alocat 23,5 miliarde de euro pentru investiţii în următorii cinci ani în reţele de telefonie fixă şi mobilă, precum şi pentru digitalizarea infrastructurii din Germania. Comparativ, în perioada 2010-2015, Deutsche Telekom a alocat 23 de miliarde de euro pentru investiţii.
Deutsche Telekom se confruntă cu o concurenţă crescută pe piaţa germană din partea Telefonica Deutschland Holding AG,  care anul trecut a fuzionat cu divizia E-Plus a operatorului Royal KPN NV. În plus, Vodafone şi-a crescut şi el prezenţa pe piaţa din Germania prin preluarea furnizorului de cablu Kabel Deutschland Holding AG.

Un total de 511.465 autovehicule Dacia au fost vandute in 2014 la nivel global, in crestere cu 19% fata de 2013 (cand au fost livrate 429.540 unitati), ceea ce marcheaza un moment istoric pentru marca deoarece este pentru prima data in istoria sa cand vanzarile trec de jumatate de milion de unitati. Cele mai mari piete pentru Dacia au fost anul trecut Franta, Germania si Spania.

Ca urmare a socului produs de Banca Nationala a Elvetiei, în Polonia, de departe cea mai lovita economie central-europeană, s-a constatat că jumatate de familii, care s-au imprumutat „ieftin” inainte de criza, sunt ameninţate în supravietuirea financiara.
Leszek Balcerowicz, fost guvernator al Bancii Nationale a Poloniei, unul dintre cele mai proeminenti economisti ai Poloniei si creierul transformarii Poloniei într-o economie de piată, a declarat pentru radioul polonez ca ar fi „imoral” si nedrept ca Statul sa ii ajute pe cei imprumutati in franci, defavorizandu-i astfel pe cei care au decis sa nu isi asume riscuri si sa ia credite in zloti. „Când riscam si câstigam, e OK, dar când riscăm si pierdem, să vina alţii să plătească pentru noi”, a spus Balcerowicz.