Parlamentul European cere Serbiei să armonizeze politica externă şi de securitate cu politica UE

Parlamentul European (PE) consideră că Guvernul Serbiei este decis să pună în aplicare reformele structurale şi socio-economice, se arată în proiectul de rezoluţie care va fi discutat, luni, la Bruxelles, de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. În documentul a cărui adoptare este  aşteptată în luna martie, PE subliniază că progresul şi deschiderea capitolelor de negociere dintre Serbia şi UE depind în special de reformele
din sistemului judiciar şi de consolidarea statului de drept. Aceasta este condiţia pentru a se deschide capitolele 23 şi 24, referitoare la statul de drept şi libertăţile fundamentale. PE „cere Serbiei să armonizeze politica externă şi de securitate cu politica UE, inclusiv politica faţă de Rusia”. PE afirmă că” regretă că Serbia, atunci când i s-a cerut, nu şi-a aliniat deciziile ei cu deciziile Consiliului de Miniştri al UE prin care se introduc măsuri restrictive împotriva Rusiei”.
În proiectul de rezoluţie „se exprimă îngrijorarea cu privire la deteriorarea condiţiilor petru completa libertate de exprimare în Serbia şi se subliniază necesitatea de transparenţă deplină în privinţa proprietăţii asupra mass-media”. „Parlamentul European este preocupat de ameninţările la adresa jurnaliştilor” din Serbia, salută şi cere punerea în aplicare a legii cu privire la informaţiile de interes public şi mass-media, precum şi legile referitoare la serviciul public de radiodifuziune.

(www.beta.rs – 19 ianuarie)