2015. január 20

Klaus Iohannis munkalátogatáson fogadta Viktor Pontát

Klaus Iohannis államfő kedden, a Cotroceni palotában munkalátogatáson fogadta Victor Ponta miniszterelnököt, amelyen a felek a román gazdasági helyzetről tárgyaltak a svájci jegybank lépése után kialakult helyzet kontextusában, illetve a kormány tevékenységéről ebben az időszakban. Az Elnöki Hivatal szerint  a találkozó napirendjén szerepeltek időszerű nemzetközi kérdések is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.20)

Victor Ponta kormányfő a Bukarestben akkreditált uniós tagállamok nagyköveteivel találkozott

Victor Ponta kormányfő a Bukarestben akkreditált uniós tagállamok nagyköveteivel találkozott, mely alkalommal megvitatták a jelenlegi kihivásokat, amelyekkel az EU szembesül, Románia prioritásait az adott helyzetben, az energia biztonságot, illetve az  összehangoltabb európai szintű együttműködés lehetőségét a terrorizmus elleni küzdelemben. Victor Ponta kiemelte az igazságügyi reform és a korrupció leszoritása terén elért eredményeket. A keddi találkozó részét képezi a miniszterelnök és a Bukarestben akkreditált diplomáciai testület félévenkénti összejövetelének.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.20)

Az RMDSZ a romániai magyarság számarányát tükröző választási rendszert szorgalmaz

Az RMDSZ olyan választási jogszabályokat szorgalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyarság számarányának és súlyának megfelelő képviselethez jusson a bukaresti parlamentben és az önkormányzatokban – jelentette ki kedden Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese. Mint Márton Árpád rámutatott, az RMDSZ a parlamenti választáson az arányos, pártlistás rendszerhez való visszatérést támogatja, de helyteleniti a parlament túlzott karcsúsítását, mivel ezáltal csökken a magyar érdekképviselet politikai súlya. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.20)

A kis- és közepes vállalatok képviselői kormányintézkedéseket szorgalmaztak az üzleti szféra támogatására

A kis- és közepes vállalatok képviselői stabil törvényes keret biztositását, a bürokrácia leszoritását és további állami segélyeket szorgalmaztak az üzleti szféra ez évi támogatására.Ovidiu Nicolescu , a romániai kis- és közepes magánvállalatok országos tanácsának elnöke elmondta: „Az emlitett vállalatok és az üzletikör támogatására tavaly meghozott döntések nem eredményezték a várt hatást, azaz e szektor fellendülését. Ezért az idén sokkal határozottabban és pragmatikusabban kell fellépni”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.20)

A liberálisok Victor Ponta lemondását követelik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Victor Ponta miniszterelnök lemondását követeli, mivel úgy véli, hogy a kormányzás, az alaptörvény megszegése miatt, negativan hat a román demokráciára. Az alkotmánybiróság  ugyanis kedden hozta nyilvánosságra  azt a döntését, mely szerint a helyi választott tisztségviselők pártváltását engedélyező kormányrendeletet alkotmányellenesnek minősitette. Az alkotmánybiróság szerint a parlamentnek – törvény elfogadásával – vissza kell utasitania e sürgösségi rendeletet. Másrészt, a törvényhozó fórumnak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy egy politikai pártból való lemondás esetén az egyéni választókerületes szavazáson szerzett helyi képviselői mandátum megörzését az illető párttagsági minőség megszűnésétől tegye függővé. Az alkotmánybíróság decemberben az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a rendeletet, és most kedden tette közzé a tavalyi döntés indoklását. E szerint a parlamentnek kell tisztáznia a rendelet hatásait, amit tavaly hatályba lépésétől az alkotmányellenességet megállapító decemberi alkotmánybírósági határozat közötti időszakban fejtett ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.20)

A verespataki beruházó újból tárgyalna a román hatóságokkal

A verespataki ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező kanadai Gabriel Resources vállalat levélben fordult Klaus Johannis román államelnökhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz, amelyben a tárgyalások újrakezdését javasolta a bányaprojekt elindításáról.A kanadai vállalat illetékesei azt kérik a román magas rangú tisztségvielőktól, hogy vegyenek részt a bányaprojekt megnyitásáról szóló konzultációs sorozatban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.20)

Rozália Gănciulescu