2015. január 21

A magánszemélyekre vonatkozó csődtörvényen dolgozik a parlement szakbizottsága

A képviselőház jogi bizottsága a magánszemélyeket érintő fizetésképtelenségről szóló törvénytervezeten dolgozik, mig a költségvetési-pénzügyi bizottság a részlettörlesztések átütemezésére vonatkozó kormányrendelet kiterjesztésének lehetőségét vizsgálja azon ügyfelek esetében is akik svájci frankban vettek fel hiteleket és már nem tudják fizetni adósságaikat. Mint a konzervativ Bogdan Ciucă, a képviselőház jogi bizottságának elnöke elmondta a szakbizottság négy törvénytervezetet elemez a magáncsődre vontakozóan. Gheorghe Ialomiţeanu demokrata-liberális képviselő úgy vélte, hogy a parlament a fizetésképtelenségi törvény elfogadásával segithet azokon, akik például munkahelyük elvesztése miatt nem tudják törleszteni a hiteleket a svájci frank árfolyamának jelentős növekedése közepette. A képviselőház költségvetési bizottsága szerdán a Román Nemzeti Bank képvislőivel folytat megbeszéléseket a svájci frankban folyüsitott hitelekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Németország kiegésziti a német nyelven oktató tanitók és tanárok bérét

Romániában német nyelven oktató mintegy 750 tanitó és tanár havonta mintegy 70-80 euró értékű bérpótlékot kap a német állam részéről, igy ösztönözve a tanügyi kádereket, hogy maradjanak az oktatásban, mivel egyre több gyermek iratkozik a német nyelvű iskolákba és egyre kevesebb a németül oktató tanár. Romániában akuttá vált a tanerőhiány a német tannyelvű iskolákban, mivel a tanári diplomát szerző, német nyelvet is beszélő fiatalok a tanárinál sokkal jobban fizetett állásokat találnak az üzleti szférában. Martin Bottesch, a Romániai Német Demokrata Fórum elnöke elmondta, hogy a támogatás egyrészét a németül oktató tanárok szakmai továbbképzésének finanszirozására is forditják. A romániai német oktatás megmentésére Nagyszebenben két napos rendezvényt tartottak, amelyen németországi, a bukaresti tanügyminisztérium és a romániai német kisebbség képviselői is részt vettek. Romániában jelenleg 23 ezer diák tanul német nyelven és számuk az utóbbi három évben 15%-al növekedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 01.21)

Klaus Iohannis: megtettük az első lépéseket a „Jól végzett munka Romániája” irányában

Klaus Iohannis államfő a Facebook közösségi oldalon közölt irásában megjegyezte, hogy harminc napos mandátuma alatt megtette az első lépéseket a „Jól végzett munka Romániája” irányában. Az államfő az első lépések között emlitette meg az igazságszolgáltatás függetlenségéért, a védelmi költsévetés növeléséért, az USA-val megkötött stratégiai partnerség konszolidálásáért és Románia schengeni térséghez való csatlakozásának előmozditásáért tett intézkedéseket. Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy mindezt tovább viszi a párbeszéd fenntartásával és a demokratikus értékek iránti tiszteletadásból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Lettország bukaresti nagykövetének álláspontja Románia schengeni csatlakozásáról

Ilgvars Klava, Lettország bukaresti nagykövete – akinek országa jelenleg az EU soros elnökségét tölti be – úgy vélte, hogy reális esély van arra, hogy a következő félévben kijelöljék Románia schengeni csatlakozásának időpontját. A lett nagykövet erről sajtóértekezletén beszélt, megjegyezve, hogy ez irányban pozitiv jelzései vannak, noha nincs kitűzve határidő Románia schengeni csatlakozására. Bogdan Aurescu román külügyminiszter a maga részéről elmondta, hogy Románia magatartása egy schengeni tagállam magatartásáról tanuskodik, hiszen országhatárait, amelyek az EU külső határai is, a legfejlettebb schengeni technológiával védelmezik. Bogdan Aurescu az Európai Unió belső biztonságának terrorizmussal szembeni megszilárditását szorgalmazta, az alapvető elvek megsértése nélkül, mint amilyen például a személyek és a munkaerő szabad mozgása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

RADOR – Andrei Demeny