Revista presei internaţionale – 21 ianuarie 2015

Comentatorii presei internaţionale îşi concentrează atenţia asupra discursului despre starea naţiunii rostit în această dimineaţă de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.
Elementele-cheie ale propunerilor economice subliniate de preşedintele Obama în cadrul discursului par mai degrabă a viza dezbaterea electorală din 2016, decât stabilirea unei agende realiste pentru Congresul SUA – subliniază „Stars and Stripes”, care consideră însă că măsurile anunţate de şeful statului american vor sprijini avântul economic pe care îl cunosc în prezent SUA. Obama a pledat pentru probleme îndelung amânate, precum educaţia şi inegalitatea veniturilor – scrie „New York Times”. „Relansarea economiei este principalul pilon al discursului său şi totodată subiectul dezbaterilor pe teme economice din următorii doi ani”, adaugă ziarul american, dar punctează că „s-ar putea ca domnul Obama să nu poată convinge ţara că a progresat îndeajuns de mult în stabilizarea economiei”. „Va fi o bătălie”, conchide „New York Times”.
La fel ca în fiecare an, la Davos se vor reuni astăzi 2.500 de lideri politici şi economici din întreaga lume, sub supravegherea vigilentă a 3.000 de soldaţi şi a unui număr neprecizat de poliţişti care vor fi mobilizaţi pentru garantarea siguranţei. Forumul Economic are o agendă generoasă, scrie „The Guardian”. „O lume din ce în ce mai caldă, în conflict, cu petrol mai ieftin” – rezumă agenda reuniunii „Financial Times”. „Pentru că 2014 a fost declarat cel mai călduros an, schimbările climatice vor ocupa un loc central al primei zile de discuţii”, subliniază şi „The Guardian”. Alte subiecte importante sunt: ameninţarea reprezentată de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIL), criza din Ucraina şi efectele sale, atacurile teroriste din Franţa şi urmările lor, epidemia de Ebola şi răspunsul autorităţilor, securitatea cibernetică, politicile monetare din Europa şi SUA, criza generată de fluctuaţiile francului elveţian, preţul petrolului şi accentuarea inegalităţilor socio-economice”, mai zice ziarul britanic. „Sunt factori care sprijină unele economii, dar problema este că mai întâi dăunează altora. Avem petrol ieftin şi inflaţie mică, dar ele au apărut nu ca urmare a unei bunăstări, ci pentru că perspectivele creşterii sunt slabe” – opinează „Gazeta Wyborcza”.
Fluctuaţiile francului elveţian au afectat peste o jumătate de milion de polonezi şi au generat panică pe pieţele financiare, scrie „EU Observer”. Criza nu a putut fi prevăzută, mai ales că doar în urmă cu o lună banca naţională a Elveţiei a anunţat că va menţine stabilă rata de schimb euro/franc elveţian, adaugă ziarul UE şi atrage atenţia că moneda elveţiană ar putea genera un val de falimente în rândul consumatorilor, mai ales al celor cu credite riscante.
În actualele condiţii, Rusia încearcă să îşi găsească alţi parteneri. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avut convorbiri cu omologul său iranian, generalul Hossein Dehqan – scrie Trend Azer News şi subliniază că Rusia şi Iranul urmează să semneze un memorandum de cooperare în domeniul apărării. „Suntem în favoarea unei cooperări pe termen lung şi pe mai multe niveluri. Salutăm încercările conducerii iraniene de a extinde şi strânge relaţiile cu Rusia, inclusiv în ce priveşte apărarea militară”, a declarat ministrul Şoigu, citat de  Sputnik News din Rusia. Iranul consideră că vizita lui Şoigu la Teheran este un eveniment istoric – scrie agenţia iraniană IRNA, care adaugă: „Prin cooperare şi activarea potenţialelor capacităţi strategice, Iranul şi Rusia sunt capabile să se opună intervenţiei expansioniste şi lacome a SUA”.
Tot astăzi începe la Bruxelles prima reuniune ministerială NATO din acest an – anunţă ziarele internaţionale. În cele două zile ale summitului, miniştrii apărării din statele membre ale NATO vor discuta despre Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan), despre îmbunătăţirea cooperării militare cu Ucraina, dialogul mediteraneean şi securitatea mondială.

(Magda Baciu)