2015. január 23

Klaus Iohannis államfő újabb tárgyalásra hivta a parlamenti pártokat

Klaus Iohannis államfő a következő parlamenti ülésszak törvénykezési prioritásairól akar tárgyalni a jövő héten a parlamenti pártokkal, pontosabban a külföldö szavazás megszervezéséről, a választási kapmány és a politikai pártok finanszirozásáról és a parlamenti mentelmi jog megvonására hivatott eljárás meggyorsitásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

A román államfő tárgyalásra kérte fel a kormányt és a verespataki aranybányát megnyitni  tervező Gabriel Resources kanadai vállalatot

Tárgyalásra kérte fel Klaus Iohannis román államelnök a kormányt és a verespataki aranybányát megnyitni tervező Gabriel Resources kanadai vállalatot, amely nemrég kártérítés követelését helyezte kilátásba a román állammal szemben. A román elnököt pénteken az inCont.ro hírportál idézte, mely szerint Iohannis kifejtette, hogy a verespataki beruházásról folytatott tárgyalásokat nem megfelelő módon kezelték a felek. „Számos részlet van, amit újból át kell tekinteni, de nem az államelnök feladata, hogy megmondja, milyen technikai megoldások léteznek” – mondotta.”Komoly és célirányos tárgyalás nélkül nem lehet megoldani a vitás kérdéseket. A tárgyalásnak a beruházó és a kormány között kell lezajlania”, hangsúlyozta. A Gabriel Resources romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation már 15 éve próbálja megszerezni a kitermelési engedélyt, sikertelenül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Klaus Iohannis államfő február kezdetén Angela Merkel német kancelárral találkozik

Klaus Iohannis államfő február kezdetén Franciaországba, Németországba és Belgiumba látogat. Egyik televizós adásban az államelnök elmondta, hogy Berlinben több hivatalos személlyel folytat megebeszélést, köztük Angela Merkel kancelárral is.Másrészt, reményének adott hangot, hogy nemsokára megalakul az új kisinyóvi kormány és igy sor kerülhet első hivatalos látogatására Moldova Köztársaságban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Aggasztóan növekszik a drogfogyasztó fiatalok száma

Az utóbbi napokban több, mint 60 személyt szállitottak súlyos állapotban korházba, miután új tipusú, etnobonatikus kábitószert fogyasztottak. A galaci szakértők szerint a fiatalok által vásárolt tasakok teavirágot, rágcsálóirtó méreganyagot, illetve virágtrágyát tartalmaznak. Konstancán is súlyos a helyezet, mivel több személy megmérgeződött az új szerek fogyasztása miatt és orvosi segitségre szorult. Konstancán csaknem olyan magas a drogfogyasztók száma, mint a fővárosban. Sorin Rugină orvos elmondása szerint, miközben a klasszikus drogfogyasztókat elvonó kúrára lehet fogni, az úgynevezett legális drogok, az új összetételű pszichoaktív anyagok nem ellenörizhetőek és fogyasztása valósággal rombolja az agyat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

A galaci Arcelor Mittal acélkombinát vezetősége és szakszervezete az idei kollektiv munkaszerződésről tárgyal

A galaci Arcelor Mittal acélkombinát vezetősége és a szakszervezeti képviselők pénteken megtartották a tárgyalások első fordulóját az új kollektiv munkaszerződés megkötéséről. A kombinát egyetlen reprezentativ szakszervezete, amely részt vehet az emlitett tárgyalásokon, az AMG Kohászok Szakszervezete, 12%-os béremelést követelt, miközben az adminisztrációt kijelentette, hogy nem tud többet biztositani a 6%-os alapfizetés emelésnél. Ami a prémiumot illeti, a kombinát vezetősége mostanig 100 lejes prémiumot igért a kohászoknak, amnenyiben a vállalat profitot könyvel el és amelyet év végén folyósitott volna. A pénteki tárgyaláson azonban leszögezte, hogy feltételnélkül csak a felét fizeti ki prémium cimen, mig a másik felét csak abban az esetben, ha az idei év folyamán nem történik a kombinában halálos munkabaleset.Vasile Crişan szakszervezeti szóvivő elégedetlenségének adott hangot a vezetőség ajánlata miatt. A tárgyalások második fordulójára január 29-én kerül sor és amennyiben a gyár vezetősége továbbra is elutasitja a szakszervezet bérkövetelését, megkezdi a munkakonfliktus kirobbantásához szükséges legális eljárásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01. 23)

Rozalia Gănciulescu