Deputaţii moldoveni reiau dezbaterile pentru alegerea unui preşedinte al Parlamentului

La Chişinău, deputaţii moldoveni reiau, astăzi, dezbaterile pentru alegerea unui preşedinte al Parlamentului, în lipsa unei majorităţi care să-şi asume guvernarea. Cele trei partide proeuropene n-au ajuns la o înţelegere nici după aproape două luni de negocieri. Liderii lor s-au acuzat reciproc ieri de blocarea discuţiilor şi, în acest condiţii, se prefigurează instalarea unui guvern minoritar cu sprijinul comuniştilor.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Vasile State – Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat presei, după şedinţa Parlamentului, că negocierile în vederea creării unei coaliţii proeuropene ar fi intrat în blocaj din cauza Partidului Liberal. Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un compromis, dar a sugerat, că liberal democraţii ar putea accepta şi participarea la formarea unui guvern minoritar.
Vlad Filat: Nu putem să o întindem până la nesfârşit şi, repet, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va admite alegeri anticipate. Ţara are nevoie de guvernare şi ţara va avea guvernare.
Reporter: Pe de altă parte, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a negat acuzaţiile că negocierile ar fi fost blocate de formaţiunea sa. La rândul său, el a acuzat Partidul Democrat că nu vrea să cedeze şi că îşi apără propriile interese. Potrivit lui Ghimpu, PD ar fi decis deja în privinţa unei coaliţii cu comuniştii.
Mihai Ghimpu: Noi putem ceda totul şi oricum n-o să meargă cu noi PD-ul, pentru că ei sunt hotărâţi în alianţă cu comuniştii.
Reporter: Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că PCRM este gata să participe la alegerea conducerii Parlamentului şi chiar să susţină un guvern minoritar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie