La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se judecă primul termen în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, cu un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro, are astăzi primul termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest caz au fost trimise în judecată 17 persoane, între care Viorel şi Andrei Hrebenciuc, senatorii Ioan Adam şi Tudor Chiuariu şi directorul Romsilva Adam Crăciunescu. Cu detalii despre caz, redactorul RRA Diana Surdu.

Reporter: Anchetatorii spun în rechizitoriu că fostul deputat Ioan Adam a colaborat cu organele de anchetă pe care le-a sprijinit să stabilească activitatea infracţională. Şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc şi fiul său Andrei au colaborat parţial pentru aflarea adevărului, dar au avut o atitudine oscilantă în faţa procurorilor. Senatorul Tudor Chiuariu, singurul dintre cei judecaţi în libertate, care a dat o declaraţie jurnaliştilor, a respins acuzaţiile DNA.

Tudor Chiuariu: Şi eu am fost surprins, mai ales că urmărirea penală în acest caz se desfăşoară de peste un an de zile şi eu am fost chemat acum o săptămână. În niciun fel nu mă simt, totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţă.

Reporter: Procurorii susţin că senatorul l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul retrocedărilor, că va avea bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie. Potrivit DNA, contractul de asistenţă juridică contra trei milioane de euro a fost încheiat doar pentru a masca tarficul de influenţă. Dosarul retrocedărilor, de peste 300 de milioane de euro, a fost trimis ieri în instanţă, prima parte a procesului se va desfăşura în cameră preliminară, în şedinţă nepublică, potrivit noului Cod de Procedură Penală.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie