Repaus mediatic înaintea alegerilor din Grecia

În Grecia, presa şi alegătorii profită de o zi de repaus mediatic înaintea alegerilor de mâine, care preocupă întreaga lume. Cele două partide rivale, Noua Democraţie şi Syriza, şi-au prezentat ultimele argumente pentru a convinge electoratul. Ultimele sondaje dau partidului Syriza, stânga radicală, un avans de până la 7 % în faţa Noii Democraţi a premierului Antonis Samaras. Totuşi, 10% dintre alegători sunt indecişi. La ultima sa conferinţă de presă, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a afirmat că dacă va ajunge la putere va pune capăt austerităţii, afirmaţie care a stârnit îngrijorare în Europa.

Alexis Tsipras: Respectăm angajamentele care decurg din relaţiile noastre cu partenerii europeni, dar nu vom respecta în mod forţat toate angajamentele luate de guvernele precedente. Acest lucru nu trebuie să fie ca o constrângere pentru noi.

Realizator: Actualul premier, Antonis Samaras, a apreciat că astfel de declaraţii vor mobiliza Europa împotriva Greciei şi le-a cerut alegătorilor indecişi să se prezinte la vot pentru a nu-i lăsa pe alţii să decidă în locul lor. Ţările europene privesc cu îngrijorare ce se întâmplă în această ţară, care din anul 2010 trăieşte cu ajutorul creditorilor internaţionali. Aceştia s-au angajat să împrumute Greciei 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în faliment. În schimbul acestor bani, guvernul de la Atena a impus măsuri dure de austeritate, cum ar fi reducerea numărului de salariaţi şi tăieri semnificative de salarii în sectorul public.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 ianuarie