2015. január 26

Az IMF ellenzi a magáncsődtörvény elfogadását

A Nemzetközi Valutala (IMF) azt javasolta a román parlamenti tagoknak, hogy várják meg a magánszemélyek csődvédelmére vonatkozó törvény hatásátanulmányát és majd ezt követően kezdjék meg e szabályozó rendelkezés megvitatását. Az IMF ez irányban levelt intézett a Román Nemzeti Bankhoz és az Igazságügyi Minisztériumhoz. A dokumentumot hétfőn a központi bank egyik képviselője ismertette ama parlamenti albizottság előtt, amely összehangolja a személyi fizetésképtelenségről szóló tervezeteket. Andrea Schaechter, az IMF romániai küldöttségének vezetője figyelmeztetett, hogy megfelelő hatástanulmány készítése nélkül a magáncsődtörvénynek kedvezőtlen hatása lehet a román pénzpiacra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.26)

Klaus Iohannis: Szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma

Klaus Iohannis államfő hétfőn megtekintette az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate irattárát.”Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma. Jobban meg kell ismernünk történelmünket, a kommunizmus éveit ahhoz, hogy megbékélhessünk saját múltunkkal” fogalmazott a román elnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

A szociáldemokraták és a liberálisok azon javaslatokon dolgoznak, amelyeket a Cotroceni konzultáción ismertetnek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn azon javaslatok előkészitésén dolgozott, amelyeket a héten sorra kerülő Cotroceni konzultálásokon terjeszt elő. A szociáldemokraták és a liberálisok egyaránt szorgalmazzák a választási rendszer reformját, de eltérő elképzeléseik vannak erről. A parlament megválasztására vonatkozóan Victor Ponta kormányfő vagy egy vegyes, német tipusú, vagy egy arányos választási rendszert javasol, amely a parlamenti tagok számának csökkentését eredményezi.Ami pedig a külföldi román állampolgárok szavazását illeti, Victor Ponta leszögezte: szorgalmazni fogják a választások – bármilyen jellegűek is legyenek – Állandó Választási Hatóság általi megszervezését, amely politkamentes és a parlament ellenörzése alatt álló intézmény. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a PSD azt szeretné, ha a polgármstereket egyfordulós szavazáson választanák meg. Ezzel szemben a liberálisok a választási rendszer megreformálására azt javasolják, hogy a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökeit két fordulós szavazáson válasszák meg, illetve csökkentsék a parlamenti tagok számát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Traian Băsescu volt államfő ügyviteli panaszt nyújtott be a kormányhoz

Traian Băsescu volt államfő előzetes ügyviteli panaszt terjesztett a kormány elé, amelyben arra figyelmezteti a kabinetet, hogy törvényszékhez fordul, amenniyben, a törvény értelmében, nem nem utal ki számára – ingyenes hansználati joggal – lakást és egy dolgozószobát.Mint hozzáfűzte, egyetértett az állami protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaság (RA-APPS) által javasolt két snagovi villa közül az egyikkel, de erre mostanig sem kapott választ. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Rozalia Ganciu