Occidentul a condamnat ferm recentul atac al separatiştilor în estul Ucrainei

Occidentul a condamnat ferm recentul atac al separatiştilor în estul Ucrainei. Astfel, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat din nou Rusia că această escaladare va deteriora şi mai mult relaţiile bilaterale.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a confirmat, că îi convoacă, pentru joi, pe miniştrii de externe ai statelor membre, la o reuniune extraordinară pe tema crizei din Ucraina. Într-o postare pe Twitter, doamna Mogherini anunţa această întâlnire, deşi Letonia şi alte state europene solicitaseră ca aceasta să aibă loc în prima zi a săptămânii la Bruxelles. Mai multe cancelarii europene doresc să sancţioneze ofensiva lansată de rebelii proruşi în estul Ucrainei. Ministrul leton de externe, Edgar Rinkēvičs, susţine că Rusia este pe deplin responsabilă de atacul separatiştilor contra oraşului Mariupol şi trebuie să fie oprită  prin noi sancţiuni, să mai alimenteze conflictul. Federica Mogherini a avertizat Moscova că această escaladare va provoca, în mod inevitabil, o deterioare a relaţiilor dintre UE şi Rusia.

Şi liderul amerian, Barack Obama, a acuzat Moscova că se află în spatele recentei încălcări a armistiţiului în estul Ucrainei  şi a avertizat că va mări presiunea asupra acesteia. De cealaltă parte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, ieri, că noile violenţe din Ucraina ar fi rezultat „al atacurilor ‘permanente’ ale armatei ucrainene asupra unor ‘localităţi populate’.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie