Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc prin vocile ministrului de externe, Lavrov, respectiv, a preşedintelui Petro Poroşenko, de escaladare a crizei din estul Ucrainei. Şi UE se declară îngrijorată de acest nou val de violenţe. Săptămâna aceasta situaţia va fi analizată la Bruxelles, de către miniştrii de externe din ţările membre.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a confirmat, că îi convoacă, pentru joi, pe miniştrii de externe ai statelor membre, la o reuniune extraordinară, pe tema crizei din Ucraina. Într-o postare pe Twitter, doamna Mogherini anunţa această întâlnire, deşi Letonia şi alte state europene solicitaseră ca aceasta să aibă loc în prima zi a săptămânii, la Bruxelles. Mai multe cancelarii europene doresc să sancţioneze ofensiva lansată de rebelii proruşi în estul Ucrainei. Ministrul leton de externe, Edgar Rinkevici, susţine că Rusia este pe deplin responsabilă de atacul separatiştilor contra oraşului Mariupol şi trebuie să fie oprită să mai alimenteze conflictul, prin noi sancţiuni. La rândul său, Federica Mogherini a avertizat Moscova că această escaladare va provoca, în mod inevitabil, o deterioare a relaţiilor dintre UE şi Rusia.

O reacţie pe tema crizei din Ucraina a avut şi preşedintele american. Barack Obama a acuzat Rusia de implicare şi a precizat că sunt posibile noi sancţiuni la adresa Moscovei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI