2015. január 27

Romániába látogat az IMF-küldöttség

Ez év január 27-e és február 10-e között Romániában látogat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, élén Andrea Schaechter-el. A kéthetes felülvizsgálati látogatás alatt az IMF küldöttsége, már harmadszorra, együtt tekinti át az Európai Bizottság és a Világbank szakértőivel, milyen mértékben teljesitette Románia a vállalt kötelezettségeit a jelenlegi elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében. „A küldöttség tagjai a magánszféra, a politikai pártok, szakmai egyesületek és nem-kormányszervezetek képviselőivel is találkoznak. A látogatás befejezésekor sajtóértekezletet tartanak, amelyen ismertetik a tárgyalások konklúzióit”, nyilatkozta Guillermo Tolosa, az IMF romániai és bulgáriai felelőse. A jelenlegi készenléti hitelszerződés a 10-ik, amelyet Románia a Nemzetközi Valutalappal az utóbbi 23 év alatt megkötött és a harmadik, amelyet országunk az IMF-től igényelt a 2009-ben kirobbant gazdasági válság óta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

George Maior lemondott a SRI vezetéséről

George Maior, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) igazgatója lemondott tisztségéről, amelyet Klaus Iohannis államfő elfogadott, tájékoztatott az Elnöki Hivatal közleménye. George Maiort 2004 októberében nevezték ki a SRI igazgatójának. Az intézetet ideiglenesen Florian Codlea vezeti, aki mostanig a SRI igazgatójának első helyettese volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Elena Udrea elégedetlenségének adott hangot, mivel pártját nem hivták meg a Cotroceni tárgyalásokra

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy pártját nem hivták meg a szerdai Cotroceni tárgyalásokra, mivel nem parlamenti politikai alakulat. Ennek ellenére a PMP azt állitja, hogy a választási rendszer reformjával kapcsolatosan azonos a véleménye a szavazók elképzelésével, azaz ami a helyhatósági választásokat illeti, a kétfordulós szavazást támogatja, mig a parlamenti választások szempontjából, a listás szavazásra való visszatérést és a parlamenti tagok 300-ra való csökkentését, valamint egykamarás parlament létrehozását szorgalmazza. Elena Udrea szerint csak ürügy, hogy a PMP-t azért nem hivták  meg a szerdai konzultációkra, mert nem parlamenti párt, hiszen a román törvényhozó fórumban parlamenti tagokkal rendelkezik. Klaus Iohannis államfő január 28-ra, szerdára hivta meg a parlamenti pártokat a Cotroceni palotába a következő parlamenti ülésszak törvénykezési prioritásainak megbeszéléséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Letöltendő börtönbűntetésre itélték Codrut Seres es Nagy Zsolt volt minisztereket

A Legfelső Semmitő- és Itélőszék, stratégiai privatizációs ügyben, négy év és nyolc hónap letöltendő börtönbűntetésre itélte Codrut Seres volt gazdasági minisztert, mig Nagy Zsolt volt távközlési minisztert négy év letöltendő börtönbűntetésre. Az ügyészek szerint a volt miniszterek büntetőjogi törvényekbe ütköző módon befolyásolták  az Electrica Muntenia Sud áramszolgáltató vállalat privatizálását, a Petrom olajtársaság részvényei 8%-nak eladását, a bukaresti Romaero és a Avioane Craiova vállalatok privatizálását és átszervezését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Moldova Köztársaságban folynak a tárgyalások az új kormányfő megválasztásáért

A Liberális-Demokrata Párt és a Demokrata Párt nyilvánosságra hozta megállapodását a „Politikai szövetség egy Europai Moldováért” elnevezésű szervezet megalakitásáról és működéséről. Az egyezmény előirányozza a fontosabb állami funkciók megosztását is. Nicolae Timofti államfő kedden megbeszéléseket folytat a parlamenti frakciókkal a kormányfő-jelölt megnevezéséért. Az új szövetség egyezményét a múlt hét végén már gyakorlatba ültették, amikor a demokrata Adrian Candut az emlitett két párt parlamenti frakcióinak és a kommunista képviselők szavazatával megválasztották a parlament elnökének. A liberális demokraták közölték, hogy Iurie Leancă jelenlegi kormányfőt javasolják a miniszterelnöki tisztségre, mig a demokraták a kormánykoalició partnereinek jelöltjét támogatják. Mint Violeta Ivanov, a Kommunisták Pártja parlamenti frakciójának elnöke elmondta a kisinyóvi román rádiónak, a kommunista képviselők később jelentik be, hogy támogatják-e vagy sem a Iurie Leancă vezette új kormányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Andrei Demeny