Cele mai căutate 6 zone de schi din ţară

Conform unui studiu realizat în luna Decembrie de portalul de rezervari hoteliere HotelGuru.ro, în top-ul preferinţelor românilor pentru vacanţa de iarnă se află schi-ul. Astfel, 22% dintre respondenţi au declarat că vor alege destinaţii de schi pentru vacanţa lor din această iarnă. 

  1. Rânca – staţiunea cu cel mai longeviv sezon de schi

Staţiunea este situată la aproximativ 1.600 m altitudine, pe versantul sudic al Munţilor Parâng. Are un potenţial excelent pentru sporturile de iarnă deoarece în Parâng ninge din luna septembrie, iar zăpada se menţine până în luna mai. În prezent, în staţiune există şase pârtii de schi şi o pârtie de săniuş special amenajată, în total, aici regasindu-se aproximativ 3,5 km de domeniul schiabil. Accesul este facil, drumul fiind asfaltat până în staţiune şi după.

  1. Straja (Munţii Vâlcan)

Staţiunea montană din judeţul Hunedoara se află la o altitudine de 1.445 m, la aproape 8 km de Lupeni (Valea Jiului). Aici găsiţi 12 pârtii de schi amenajate (domeniul schiabil ajunge la 26 km), fiecare echipată cu instalaţii de transport pe cablu. Cinci dintre ele au nocturnă, astfel se poate schia în orice moment al zilei. Cea mai lungă pârtie are 8,1 km.

  1. Păltiniş (Munţii Cindrel)

Staţiunea montană din judetul Sibiu, fondată în 1894, se află la o altitudine de 1.442 m şi are două pârtii de schi: Onceşti – 1,15 km lungime, cu nocturnă şi telescaun şi Dăneasa – 450 m lungime, cu teleschi. Există, de asemenea, şi cinci pârtii pentru amatorii de schi-fond. Accesul este foarte facil, distanţa dintre Sibiu şi staţiune (pe DJ 106) este de 32 km.

  1. Vatra Dornei

Este de departe cea mai cunoscută staţiune pentru practicarea sporturilor de iarnă din nordul Moldovei, celebră pentru că deţine a doua cea mai lungă pârtie de schi din ţară (Dealu Negru, de 3 km lungime). Amatorii de schi au la dispoziţie patru pârtii amenajate: Dealu Negru, Parc 1 şi 2 (900 m şi 550 m), dotate cu un baby-schi pentru copii şi un teleschi, şi Veveriţa (850 m, nocturnă, zăpadă artificială, skipass).

  1. Valea Prahovei

De departe, cea mai populară zonă pentru practicarea schiului. Staţiunea Sinaia se consideră a fi cea mai bună pentru practicarea schiului. Valea Prahovei are în total 49 km de pârtii şi trasee de schi. Cea mai lungă partie de schi este în Poiana Brasov şi are aproximativ 5 km.

  1. Judeţele Harghita şi Covasna, au împreună peste 13 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate. Dintre toate staţiunile „ţinutului secuiesc”, cea mai cunoscută este Harghita Băi (1.350m), situată în Munţii Harghita, la poalele masivului Harghita – Ciceu. Staţiunea are şapte pârtii de schi. O altă staţiune cunoscută este Harghita Mădăraş, cu patru pârtii amenajate. Izvorul Mureşului, Topliţa, Băile Homorod, Balvanyos, Sovata, Ghelinţa şi Comandău alcătuiesc împreună cu pârtiile enumerate mai sus 11,5 km domeniu schiabil.