Directorul SRI, George Maior, şi-a dat demisia

După mai bine de opt ani de mandat, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a dat astăzi demisia din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o, a comunicat Administraţia Prezidenţială, fără alte detalii.

George Maior, aflat la şefia SRI din octombrie 2006, a spus încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale că îşi va pune mandatul la dispoziţia noului preşedinte al României. George Maior este diplomat de carieră şi are rangul diplomatic de ambasador. A fost la un moment dat şi membru al PSD, secretar de stat în Ministerul Apării în epoca în care România făcea eforturi să fie primită în NATO, iar numele lui a fost evocat pentru eventuuala preluare a conducerii guvernului şi, mai demult, pentru funcţia de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Sub conducerea sa, activitatea SRI a fost lăudată pentru colaborarea cu americanii în lupta antiteroristă. Recent, fostul director al SRI s-a remarcat prin declaraţiile în care critica declararea neconstituţionalităţii celor trei legi din aşa-numitul pachet „Big Brother”, susţinând că se creează un vid legislativ, în condiţiile în care aceste acte sunt vitale pentru securitatea naţională. Deranjat de comentariile fostului director SRI, preşedintele Curţii Constituţionale a acuzat presiunile la care aceasta a fost supusă din partea SRI şi a altor instituţii ale statului cu privire la controlul de constituţionalitate pentru legile supranumite „Big Brother”, însă George Maior a replicat că nu a ameninţat Curtea Constituţională, ci doar a constatat că România nu are o lege cum are orice alt stat european.

În acest moment, niciunul dintre cele două mari servicii româneşti – Seriviciul Român de Informaţii şi cel de Informaţii Externe – nu au titulari. Şefii celor două Servicii sunt numiţi de Parlamentul, la propunerea preşedintelui României.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie