Gazprom a stabilit ruta pentru Torentul Turcesc

Se preconizează ca prima conductă cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia să ajungă în Turcia la sfârşitul anului 2016. Capacitatea celor patru ţevi ale gazoductului Fluxul (torentul, şuvoiul) Turcesc va fi în final de 63 miliarde de metri cubi.

Gazprom a stabilit traseul gazoductului Torentul Turcesc pe fundul Mării Negre, a anunţat compania din Rusia la terminarea întâlnirii de la Ankara dintre Alexei Miller, preşedintele Gazprom, şi Taner Yildiz (se pronunţă Iîldîz), ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Republica Turcia.

„La această reuniune, au fost analizate rezultatele prealabile ale studiului de fezabilitate pentru noul gazoduct şi s-a adoptat decizia pentru stabilirea acestei rute. Capacitatea celor patru ţevi ale gazoductului va fi de 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazoductul va parcurge 660 de kilometri pe vechiul coridor al gazoductului South Stream şi alţi 250 de kilometri prin noul coridor pe direcţia regiunii europene a Turciei”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe 28 ianuarie 2015, Gazprom va trimite o notă cu o cerere pentru efectuarea lucrărilor de proiectare şi cercetare pe noul fragment maritim din Turcia. Gazprom va construi pe cont propriu fragmentul maritim al gazoductului, iar capacităţile de transport al gazelor de pe teritoriul Turciei se vor realiza împreună. Acţiunile de participare se vor stabili în timpul negocierilor viitoare. Partea turcă a atribuit prerogativele de construcţie companiei turceşti Botas. În termen de o săptămână, „Gazprom” şi Botas vor elabora un program comun de punere în aplicare a principalelor activităţi ale proiectului.

„Priorităţile noastre ar fi să analizăm variantele de traseu deja pe teritoriul Turciei, să stabilim punctele de ieşire din mare, punctele de livrare a gazelor pentru consumatorii din Turcia şi punctele de trecere a frontierei dintre Turcia şi Grecia”, a declarat Miller. „Noi am convenit să organizăm activitatea în aşa fel încât să se ajungă la semnarea acordului interguvernamental privind conducta de gaz în al doilea trimestru al acestui an, iar primele volume de gaze să ajungă pe teritoriul Turciei în decembrie 2016. În acest context, noi vom trimite toată cantitatea de gaze pompate prin prima conductă, adică 15,75 miliarde de metri cubi, pe piaţa turcă. Având în vedere gradul de pregătire a Staţiei de compresare a gazelor „Russkaia” (din Krasnodar) şi de mărimea fragmentului maritim al gazoductului, acest termen este absolut realist”, a adăugat el.

După cum s-a anunţat deja, din cauza poziţiei adoptate de Comisia Europeană şi de Bulgaria, Rusia a îngheţat şantierul de construire a gazoductului South Stream. Segmentul maritim al gazoductului de pe fundul Mării Negre, cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi de gaz pe an, trebuia să ajungă în Bulgaria, cu o derivaţie pe teritoriile ţărilor europene, până la nodul (hub-ul) gazelor de la Baumgarten, din Austria. În prezent, Gazprom propune companiilor europene să cumpere gaze de la nodul (hub-ul) ce se va construi la frontiera dintre Turcia şi Grecia. Se preconiza să se transporte prin South Stream două treimi din gazele livrate, care tranzitează acum teritoriul Ucrainei. Contractul dintre „Gazprom” şi „Naftogaz Ucraina” cu privire la tranzitul de gaze va expira în anul 2019.

Iniţial, partenerul Gazpromului pentru construirea segmentului maritim al gazoductului South Stream a fost compania Eni din Italia (50%), mai târziu, italienii au cedat companiilor Wintershall din Germania şi EDF din Franţa câte 15% din acţiuni. Costul construcţiei segmentului maritim s-a estimat la 6 miliarde de euro, iar cu dobânzile pentru credite ajunge la 9,5 miliarde de euro. S-a presupus că 70% din acest proiect se achită în condiţiile de finanţare a proiectului.

www.interfax.ru – 27 ianuarie