La Muzeul Holocaustului din Şimleul Silvaniei are loc comemorarea victimelor nazismului

Istorici, oameni de cultură, tineri din România, Israel şi Statele Unite participă, astăzi, la Muzeul Holocaustului din Şimleul Silvaniei, la comemorarea victimelor nazismului – după cum relatează corespondentul nostru, Adrian Lungu.

Reporter: Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată astăzi în oraşul Şimleul Silvaniei, cu momente de rugăciune şi mărturii din infernul lagărului de la Auschwitz. O astfel de mărturie vine de la sălăjanca Eva Moses, care a trecut prin experimentele doctorului Mengele, supranumit „îngerul morţii”, pentru că a realizat experienţe pe mii de evrei.

Eva Moses: Doctorul Mengele venea în fiecare dimineaţă să vadă câţi copii are la dispoziţie pentru experimentele sale. Am fost injectată în fiecare zi cu o substanţă necunoscută, mă simţeam foarte rău, iar într-o altă zi, a venit şi m-a ţinut dezbrăcată, copil fiind, aproape 8 ore, m-a analizat atât pe mine, cât şi pe sora mea geamănă, neştiind ce urma să se întâmple.

Reporter: Supravieţuitorii îşi aduc aminte de clipele de groază petrecute în lagăreele de exterminare.

-: Toate mamele cu toţi copiii până la 14 ani, toţi bolnavii, toţi invalizii, mergeau de pe peron direct în camera de gazare.

Reporter: Istoricii atrag atenţia că astfel de momente negre din istoria umanităţii nu trebuie să se mai repete niciodată.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie