2015. január 28

Klaus Iohannis államfő befejezte a megbeszéléseket a parlamenti pártok képviselőivel

Klaus Iohannis államfő befejezte a megbeszéléseket a parlamenti pártok képviselőivel. A megbeszélések napirendjén szerepelt a választási törvénykezés módositása és a eljárások meggyorsitása a képviselők, illetve a szenátorok parlamenti mentelmi jogának megvonása esetében. A Cotroceni palotában zajló konzultálásokon részt vett pártok képviselői egyhangúan egyetérettek a szavazási rendszer megreformálásának szükségességével, hogy az országhatárain kivül élő román állampolgárok is optimális körülmények között járulhassanak urnákhoz. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt javasolta, hogy a külföldi választásokat kizárólag az Állandó Választási Hatóság szervezze meg, mely elképzeléssel egyetértettek a Konzervativ Párt liderei is. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Vasile Blaga társelnök révén a levélszavazás bevezetését, valamint a polgármesterek és megyei tanácsosok két fordulós szavazáson való megválasztását szorgalmazta. A szerdai tárgyalásokon a PSD és a PNL a parlamenti tagok számának csökkentését is javasolta, pontos számuk megnevezése nélkül. Ami pedig a parlamenti menteli jogot illeti, a PNL ama törvénytervezet elfogadását sürgette, mely értelmében a Parlament rövid időn belül válaszolhat a Főügyészség kéréseire. Az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) politikai alakulat is a parlamenti mentelmi jog gyorsabb ejárással történő megvonása mellett szállt sikra, amennyiben ez esedékes valamely honatya esetében. Az RMDSZ-képviselők a vegyes választási rendszer bevezetését szorgalmazták a parlamenti tagok megválasztására. Kelemen Hunor utalt a parlamenti tagok számának csökkentésére is, javasolva, hogy a képviselőhazban 300 képviselőt plusz a helyi kisebbségek 18 képviselőjét válasszák meg, mig a szenátorok száma ne haladja meg a 100-at. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Az Európai Bizottság üdvözölte a román hatóságokkal az elmúlt esztendőben kifejtett konstruktiv közreműködést

Szerdán, Brüsszelben nyilvánosságra hozták az igazságügyi rendszer konszolidálása terén és a korupció elleni küzdelemben Románia által tavaly elért eredményekre vonatkozó jelentést, amelyben az Európai Bizottság üdvözölte a román hatóságokkal 2014-ben kifejtett konstruktiv közreműködést. A jelentés szerint létezik konszenzus a reformok gyakorlatba ültetésére. Az Európai Bizottság az ajánlja Romániának, hogy intézkedjen az igaszágszolgáltatás függetlenségének megteremtéséért, a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) új főügyészének kinevezéséért, a birói testület vezetőségi tisztségeiben történő kinevezések általános felülvizsgálásáért, valamint azért, hogy parlamenti tagok viselkedési kódexe irányozza elő az igazságügyi rendszer függetlenségének tiszteletben tartását.A jelentés operativ akcióterv előkészitését is kéri az igazságügyi reformstratégia gyakorlatba ültetése érdekében, amely konkrét határidőket, a közbeszerzések terén tapasztalható érdekkonfliktusok, favoritizmus, csalás és korrupció elleni akciók fokozását feltételezi. A jelentés kihangsúlyozza a Polgári, illetve a Bűntető Perrendtartás gyakorlatba ültetését az elmúlt évben, ami az Európai Bizottság véleménye szerint is a bukaresti kormány és az igazságügyi rendszer eredményes munkájáról tanuskodik. Másrészt, Klaus Iohannis államelnök közleményben üdvözölte, hogy a jelentés többnyire pozitív értékeléseket tartalmaz a román igazságszolgáltatás alakulásáról, és megállapította, hogy ez már a második kedvező jelentés a tavalyi után. A következő jelentést egy év múlva hozzák nyilvánosságra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Öt jelölt pályázza meg az EMNP elnökségi tisztségét

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) területi szervezetei öt politikust jelöltek a párt elnöki tisztségére, nyilatkozta az MTI-nek a szerdai jelölési határidő lejárta után Kovács Csaba, az EMNP igazgatója.Az EMNP szombaton, Marosvásárhelyen tartandó rendkívüli országos küldöttgyűlés Hupka Félix, a párt Máramaros megyei szervezetének elnöke, Papp Előd, a székelyföldi régióelnök, Portik Vilmos, a Maros megyei szervezet elnöke, Szilágyi Zsolt, a párt volt államfőjelöltje és Toró T. Tibor, a párt lemondott elnöke közül választja ki az EMNP következő vezetőjét. A néppárt azt követően hirdetett általános tisztújítást, hogy Szilágyi Zsolt, a párt jelöltje a várakozások alatt szerepelt a tavaly novemberben tartott romániai elnökválasztáson, és az eredményhirdetést követően ő és Toró T. Tibor is lemondott a pártban betöltött tisztségéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.28)

Felülvizsgálják a költségvetési szféra bértörvényét

A kormány szerdai döntése értelmében felülvizsgálják a költségvetési szféra bértörvényét, hogy az itt dolgozó alkalmazottak megfelelő bérkiegészitésekben részesüljenek. Rovana Plumb munkaügyi miniszter szerint a mintegy 1.200 millió költségvetési alkalmazott kétharmadának havi fizetése kevesebb, mint1.250 lej. A költségvetésiek béreit ez év január 1-től 975 lejjel egészitették ki.A munkaügyi miniszter ugyanakkor közölte, hogy február 16-tól a nyugdijasokat gyógykezelési jegyekben részesitik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozalia Gănciulescu