Agenţia Naţională a Medicamentului a sesizat autorităţile în legătură cu existenţa în România a unor posibile medicamente falsificate

64 de percheziţii au fost efectuate, astăzi, în Bucureşti şi în alte şase judeţe din ţară la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul comercializării de medicamente. Agenţia Naţională a Medicamentului a sesizat autorităţile în legătură cu existenţa în România a unor posibile medicamente falsificate, după ce instituţiile omoloage din Germania şi Danemarca au informat că astfel de produse ar fi ajuns în cele două ţări.

Ancheta vizează 20 de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente, care nu şi-ar fi plătit taxele şi impozitele către bugetul de stat, prejudiciul estimat fiind de peste trei milioane de euro – potrivit Poliţiei Române. În urma cercetărilor s-a stabilit că în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită sau diabet, care erau procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. Gruparea, suspectată de evaziune, ar fi adus din Turcia medicamente pentru tratarea cancerului contrafăcute şi le-ar fi vândut în România printr-un lanţ de farmacii. Mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine. Specialiştii spun că medicamentele, care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie