Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii partidelor parlamentare s-au încheiat

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii partidelor parlamentare s-au încheiat. Delegaţiile care au fost la discuţii cu şeful statului au formulat propuneri pentru modificarea legislaţiei electorale şi accelerarea procedurilor în cazul ridicării imunităţii deputaţilor sau a senatorilor.

Reporter: Alina Stănuţă – Sistemul de vot trebuie reformat, astfel încât românii din afara graniţelor ţării să-şi poată exercita dreptul de a alege în condiţii optime – au susţinut, de la Palatul Cotroceni, toţi reprezentanţii partidelor. Soluţiile avansate sunt însă diferite. PSD, prin vocea liderului Victor Ponta, a propus ca autoritatea electorală permanentă să organizeze inclusiv alegerile din străinătate, idee preluată şi de PC şi minorităţile naţionale. O altă temă discutată cu preşedintele Klaus Iohannis de social-democraţi a vizat imunitatea parlamentară.

Victor Ponta: Am discutat şi am reiterat sprijinul PSD şi al grupurilor noastre parlamentare pentru o modificare a regulamentelor celor două camere, pornind de la solicitarea preşedintelui, referitoare la proceduri cât mai rapide privind ridicarea imunităţii parlamentare. Şi aici, după cum ştiţi, la Camera Deputaţilor şi la Senat nu mai există niciun fel de solicitare a organelor de anchetă la care să nu se fi dat curs. Însă noi am propus o modificare mai amplă care să facă activitatea parlamentului mai transparentă, mai eficientă şi mai responsabilă în faţa alegătorilor.
Reporter: Pe de altă parte, copreşedintele PNL, Vasile Blaga, pledează pentru introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor din diaspora.

Vasile Blaga: Noi suntem consecvenţi, PNL, şi considerăm că cetăţenii români oriunde sunt în ziua votului trebuie să poată să şi voteze şi de aceea susţinem votul prin corespondenţă. Ba mai mult, învăţând din experienţa campaniei electorale, trebuie ca să asigurăm posibilitatea ca să elimine în totalitate votul multiplu, turismul electoral, pentru că iată avem şi noi de învăţat, dacă vrem, din acest punct de vedere, măcar de la fraţii noştri moldoveni, care pot să spună printr-un program pe care îl aplică dacă mai ai dreptul să votezi în Bucureşti dacă nu cumva ai votat în Dubăsari.

Reporter: La consultările de astăzi, PSD şi PNL au susţinut necesitatea reducerii numărului de parlamentari fără a preciza şi numărul concret de aleşi din legislativ. Singurul care a avansat cifre a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a propus 300 de deputaţi plus 18 pentru minorităţile naţionale şi 100 de senatori. În ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, PNL a propus urgentarea adoptării unui proiect de lege prin care într-un termen scurt parlamentul să se pronunţe asupra cererilor Parchetului General. Şi UNPR a susţinut necesitatea ridicării imunităţii parlamentare rapid. Ultimii care au ieşit de la discuţii, liderii PP-DD propun vot obligatoriu în ţară, vot prin corespondenţă pentru străinătate, iar vârsta de la care să se poată vota să fie 16 ani. Preşedintele Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă la ora 19:00, în care va prezenta concluziile acestor consultări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie