Declaraţie Petre Bunescu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Legea insolvenţei persoanelor fizice nu se justifică fără un studiu de impact – consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. El apreciază că prin această lege nu trebuie să se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutaţi să profite nejustificat de noile prevederi legale. Pe de altă parte, Radu Graţian Gheţea a mai spus că, în ceea ce priveşte restructurarea creditelor, este nevoie de implementarea normelor de aplicare.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Petre Bunescu, spune că românii nu deţin suficiente cunoştinţe pentru a înţelege serviciile şi produsele financiare, astfel încât să ia deciziile corecte.

Petre Bunescu: Nici băncile, nici alte instituţii, nici alte entităţi economice nu sunt instituţii de binefacere. Sunt şi acestea, slavă Domnului, dar în activitatea financiar-bancară trebuie să ştii, apropo de moralitatea fiecăruia dintre noi, că interesele noastre, pe care ni le apărăm – şi să ni le apărăm cu corectitudine -, se intersectează sau se întâlnesc cu interesele partenerului nostru. A face comerţ de bancă înseamnă o dublă relaţie de încredere: ca acel client al meu care vine cu depozitul lui la mine la bancă să aibă încredere că îl mai vede înapoi şi, de asemenea, eu să am încredere, atunci când un client îmi cere un credit – sigur, cu analiza corespunzătoare. Dar această relaţie bilaterală de încredere este esenţială pentru viaţa sistemului bancar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie